Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec má první domov seniorů s certifikátem za kvalitní péčí o lidi s demencí

Domov seniorů v libereckém Františkově získal od České alzheimerovské společnosti certifikát Vážka. Uděluje se zařízením s kvalitní péčí o lidi s demencí. V Libereckém kraji ho dosud nikdo neměl.

Podle informací z webu České alzheimerovské společnosti má certifikát v zemi přes 50 zařízení. V každém kraji je minimálně jedno, výjimkou v tomto směru byl dosud Liberecký kraj. Nejbližší zařízení s certifikátem byly v Mnichově Hradišti, Ústí nad Labem a ve Dvoře Králové nad Labem.

Z domova seniorů ve Františkově certifikaci získala obě oddělení se zvláštním režimem, která mají dohromady 34 lůžek. "Audit České alzheimerovské společnosti zkoumal všechny aspekty poskytovaných služeb a poskytované péče, tedy celkový chod oddělení. Získaná certifikace je pro nás na jednu stranu odměnou za dlouhodobou práci všech zaměstnanců, ale zároveň i závazkem do budoucna," uvedl ředitel domova ve Františkově Jan Gabriel.

Domov od 1. října začne poskytovat další službu. Otevře kontaktní místo pro rodiny, jejíž člen má Alzheimerovu nemoc či jiný typ demence. Tam získají příbuzní pacientů všechny potřebné informace, týkající se péče, ale dozvědí se například i to, kam by mohli svého nemocného člena rodiny umístit, když už se o něj nedokážou postarat. "V kontaktním centru si také postupem času budou moci dosud zdraví lidé otestovat, jak jsou na tom s pamětí, a jestli projevy, jimiž trpí, nejsou počátečními příznaky demence," dodala mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková.

Podle statistik je v Libereckém kraji 11 domovů se zvláštním režimem, které mají 416 lůžek pro lidi se sníženou soběstačností zaviněnou chronickým duševním onemocněním nebo různým typem demencí včetně Alzheimerovy choroby. Demencí je v kraji postiženo odhadem asi 5700 lidí. Mluvčí kraje neví, že by o získání certifikátu Vážka usiloval ještě nějaký další z domovů pro seniory, které patří mezi příspěvkové organizace kraje.

Autoři | Foto DD Františkov

Štítky domov, Liberec, Liberecký kraj, Františkov (Velké Kunětice), Jan Gabriel, Ústí nad Labem, Dvůr Králové nad Labem, Mnichovo Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má první domov seniorů s certifikátem za kvalitní péčí o lidi s demencí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.