Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po císaři pokřtí na zámku v Zákupech novou odrůdu jiřiny

Jméno císaře Františka Josefa I. ponese nová odrůda jiřin, kterou v sobotu pokřtí na zámku v Zákupech na Českolipsku. Je to červenobílá květina, která patří mezi takzvané dekorační odrůdy.

Křtění císařské jiřiny je součástí výstavy, která dnes na zámku začala a na jejímž pořádání se pěstitel podílí. V prostoru kaple a předkaplí je vystaveno na 2500 řezaných květů nejrůznějších druhů, barev a velikosti. "Máme zde asi 500 odrůd, na světe jich je kolem 30 tisíc," uvedl pěstitel Jan Dvořák.

Novou jiřinu vytvořil křížením přední český šlechtitel Jiří Kaňka. Se jménem rakouského císaře se ji rozhodli autoři výstavy spojit proto, že býval majitelem zákupského zámku a letos uplynulo 100 let od jeho smrti.

Obdobný křest se v Zákupech konal už loni, jedna odrůda získala jméno po jiném majiteli zámku - císaři a posledním korunovaném českém králi Ferdinandu Dobrotivém. "Je to fialová dekorační odrůda s žíháním. Letos ji tady bohužel nemáme. Kvůli nedávným dešťům nám částečně zhnědla. Aranžéři by to sice uměli nastavit tak, aby to návštěvník nepoznal, byl by to ale švindl," řekl Dvořák. Právě Ferdinand Dobrotivý a jeho záliba v zahradničení je důvodem, proč se výstavy jiřin na zámku konají. "Byl vyučeným zahradníkem. Měl rád práci v zahradě a ve sklenících a jeho nejoblíbenější květiny byly jiřiny," uvedla správkyně depozitu na zámku Romana Ryšavá.

Do Evropy byly první jiřiny dovezeny v roce 1789. Pěstují se jak na malých zahrádkách, tak i ve veřejných sadech a parcích. "Mají několik malých nevýhod, jinak samé výhody. Nevýhody jsou, že nevoní, že nejsou mrazuvzdorné, čili se musí každý rok vyndat ze země, a že nemají modrou barvu," uvedl Dvořák. Podle něj se jiřiny snadno množí. "Mají ale jednoho velkého nepřítele, a to jsou virózy, které přenáší mšice," dodal. Podle jeho manželky Věry jsou jiřiny úžasné svoji barevností a pestrostí. "Lidé se kolikrát pozastavují a diví, že je to jiřina, když třeba připomíná gerberu. Patří mezi rostliny, které mají velkou proměnlivost," uvedla Dvořáková. Jiřiny se podle ní mezi sebou odlišují nejen květem, ale i tvarem listu. "Některé připomínají i celer," dodala. Jiřiny budou na zámku v Zákupech do neděle, na závěr výstavy si je budou moci návštěvníci odnést.

Autoři | Foto Jiriny.cz

Štítky dahlia, zámek, Zákupy, výstava, František Josef I., Jan Dvořák, okres Česká Lípa, Ferdinand I. Dobrotivý, Evropa, květiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po císaři pokřtí na zámku v Zákupech novou odrůdu jiřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.