Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci se v sobotu běžel Memoriál záchranářů z Manhattanu 2016

V Liberci se v sobotu běžel Memoriál záchranářů z Manhattanu 2016. Ve výškové budově krajského úřadu, která je nejvyšší stavbou v Liberci, změřilo síly 29 dvoučlenných týmů hasičů, policistů a záchranářů. Hasiči museli zdolat v plné výstroji 860 schodů a převýšení více než 80 metrů a to vše v kompletní, zhruba 25 kilogramů vážící výstroji a v dýchacím přístroji.

V tropických teplotách dnes dokázala nejrychlejší dvojice hasičů zdolat 21 pater za tři minuty a 46 vteřin. Starý rekord růžodolských hasičů Aleše Kvapila a Jana Mandla dvě minuty a 56 vteřin tak nikdo nepřekonal. Mnozí si ale sáhli až na dno svých sil fyzických i psychických. Soutěž totiž není jen o výstupu do nejvyššího patra budovy. "Hasiči začínají silový víceboj tím, že přenášejí poměrně těžké hadicové koše, ten jeden koš má odhadem kilo a nesou ho dva, potom roztahují dva páry velkých hadic. Pak musí přeskakovat dvoumetrovou bariéru, kladivem musí posunout poměrně těžké závaží," popsal některé z disciplín jeden z organizátorů Josef Bednář ze Sboru dobrovolných hasičů Růžodol.

Všechny disciplíny musí hasiči dělat v kompletním třívrstvém zásahovém obleku, botách a rukavicích. U sebe mají baterku, vysílačku i dýchací přístroj s maskou, ale také hadici s proudnicí a opasek. To vše má kolem 20 až 25 kilogramů. O běhu po schodech se tak podle mnohých účastníků moc mluvit nedalo. "My jsme šli, takže žádnej šlágr, kolegovi jsem zkonil čas. Největší krizi jsem měl v pátém patře, to už se mi nohy nechtěly zvedat, ale není každý den posvícení," řekl jeden z hasičů, šťastný, že už to má za sebou.

Memoriál připomíná záchranáře, kteří zahynuli při teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001. Závody pořádá Sbor dobrovolných hasičů z Liberce - Růžodolu od roku 1999. V prvních dvou letech šlo však jen o kondiční soutěž - výstup do 21. patra. Po 11. září ale soutěž přitvrdila. Prvního memoriálu po roce 2001 se zúčastnilo 70 družstev, většinou jich je ale podle organizátorů kolem 30. Letos bylo podle Bednáře přihlášeno 27 dvojic hasičů a po čtyřech dvojicích policistů a záchranářů, šest hasičských týmů ale nakonec nedorazilo.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, Manhattan, soutěž, sbor dobrovolných hasičů, Josef Bednář, Teroristické útoky 11. září 2001, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se v sobotu běžel Memoriál záchranářů z Manhattanu 2016  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.