Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Polské skleníky už nebudou zářit do okolí. Majitel je nechal zaclonit roletami

Nepříjemné světlo ze skleníků v polském Turówě už nebude obtěžovat obyvatele v příhraničí. Společnost Citronex, která vlastní skleníky pro pěstování rajčat, nechala vybudovat zastiňovací systém, jehož provoz spustí koncem září. Světlo ze skleníků bylo vidět až ze vzdálenosti 60 kilometrů a podle měření astronomů svítily v noci skleníky podobně jako stotisícový Liberec.

„Rolety jsou na automatické ovládání, jedna část zastiňuje a druhá brání úniku světla ven. Pohltit mají až 97 procent světla, které vycházelo ven. Jejich pořízení stálo 1 milion Eur a počítá se s nimi i na další skleníky, jejichž vybudování plánujeme,“ řekla dnes novinářům vedoucí výroby společnosti Citronex Elzbieta Kalinczuk.

V polských sklenících brzy začne nová sezona, proto dnes začalo osazování skleníků rajčaty, které má být hotové do čtyř dnů. První dozrálé plody sesbírají v Citronexu za dva měsíce. Přisvěcovat se začne rostlinám na konci září, postupně po dvou, třech hodinách a se zkracujícími se dny bude prodlužováno i svícení. V nejkratších dnech jsou rostliny osvětlovány až 18 hodin v kuse.

Problémem se už v únoru zabýval na společné schůzce ve Varšavě ministr životního prostředí Richard Brabec se svým polským protějškem Janem Szyszkem.

 „Lidem tady v okolí světlo nevadí, naopak se radovali, že mají déle světlo. Nicméně rolety jsme nechali nainstalovat na základě stížností ze sousední země, abychom udrželi dobré sousedské vztahy,“ doplnila Elzbieta Kalinczuk. Ta dodala, že skleníky v Turówě jsou jedinými na území Polska, které jsou zastíněny. Stejný systém bránící úniku světla se používá ale například v Holandsku.

V příhraniční oblasti Polska, kde je neprůměrná nezaměstnanost, je podobný projekt přínosem. Jeden desetihektarový skleník zaměstná sto lidí, firma jich chce do tří let vybudovat deset.  Podle hejtmana Martina Půty (SLK) chybí v Česku i Polsku legislativa, která by světelné znečištění regulovala. Firma Citronex tak nedělala nic nezákonného.

Štítky skleník, Důl Turów, Liberec, Polsko, Richard Brabec, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Nizozemsko, Česko, Varšava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Schovánek

Hm, co to je neprůměrná nezaměstnanost?

Pondělí, 12. září 2016, 17:28Odpovědět

Polské skleníky už nebudou zářit do okolí. Majitel je nechal zaclonit roletami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.