Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Univerzita v Liberci ubytuje na kolejích všechny zájemce

Technická univerzita v Liberci může na vysokoškolských kolejích ubytovat všechny zájemce. K dispozici má přes 3000 lůžek, ceny se nezměnily, už třetí rok je škola drží na stejné úrovni. V současné době má škola registrováno 2277 žádostí, z toho bezmála 500 je od cizinců. Za den student zaplatí od 75 do 90 korun, v případě jednolůžkového pokoje ještě o 45 korun víc.

Liberecká univerzita nabízí ubytování hotelového typu v areálu Harcov. K dispozici je tam 2550 lůžek a k tomu je možné obsadit ještě 530 lůžek vysouvacích. O ubytování na koleji nemají zájem jen studenti univerzity. "Máme 38 žádostí pro přípravný jazykový kurz českého jazyka pro rusky mluvící studenty, 70 žádostí si podali absolventi po ukončení studií na univerzitě," dnes sdělila mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. Více než 200 zájemců chce podle ní samostatný pokoj. Zhruba 100 lůžek zůstává k dispozici pro hotelové ubytování.

Přestože areál prošel nákladnou rekonstrukcí u příležitosti šampionátu v lyžování v roce 2009, stále do jeho modernizace univerzita investuje. "Loni proběhla rekonstrukce vnějšího pláště bloku F - zateplení obvodového pláště, rekonstrukce a zateplení střechy a výměna skleněných výplní včetně kovových konstrukcí, letos v červenci se tam malovalo a na 25 pokojích se měnily koberce," řekla Kočárková. Nové koberce dostalo i 18 pokojů bloku A. Škola má ještě koleje ve Vesci. "Tam se připravuje rozdělení 11 velkých pokojů příčkami na menší a v případě schválení dotace od ministerstva životního prostředí v roce 2017 i rekonstrukce pláště," dodala.

Liberecké koleje v minulých letech třikrát zvítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Přesto i v Liberci přibývá studentů, kteří před bydlením na koleji dávají přednost soukromí. Studentům nabízí ubytování třeba vila Harcov zhruba dva kilometry od kampusu, kde měsíc bydlení přijde na 3500 až 4500 korun. Studenti si také pronajímají byty. Garsonku či jednopokojový byt lze v Liberci pronajmout i do 4000 korun za měsíc, je jich ale málo. Pronájmy větších bytů se pohybují od 8000 korun ze měsíc nahoru.

Autoři | Foto SkyShots.cz

Štítky Liberec, univerzita, Technická univerzita v Liberci, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita v Liberci ubytuje na kolejích všechny zájemce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.