Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj rozdělí další miliony na sociální služby

Liberecký kraj rozdělí dalších bezmála 11 milionů korun, které dostal z ministerstva práce a sociálních věcí na sociální služby. Peníze půjdou zejména na zvýšení mezd pracovníků, kteří se věnují přímo klientům, řekla dnes náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová (ČSSD). Celkem tak letos organizace v Libereckém kraji dostanou ze státního rozpočtu více než 368 milionů korun, což je zhruba o šest procent víc než loni. Žádaly ale více než 447 milionů korun.

Financování sociálních služeb převzaly kraje v loňském roce. Zatímco loni žádalo dotace 108 organizací na 225 služeb, letos už bylo v kraji 112 registrovaných poskytovatelů, kteří žádali dotace na 226 služeb. Sám kraj je zřizovatelem 18 zařízení sociálních služeb, jde o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji. Už v červnu kraj díky navýšení prostředků z ministerstva práce rozdělil na finanční služby navíc přes 13 milionů, teď rozpočty poskytovatelů vylepší dalších 11 milionů.

Peníze rozdělí mezi 45 služeb, 13 z nich zajišťují příspěvkové organizace kraje. "Přednost dostaly ty služby, které jsme nepodpořili v předchozí červnové první vlně dofinancování," řekla Kadlecová. Zvýšení mezd by se tak podle ní měli dočkat například sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách, kteří pečují o přestárlé nebo zdravotně postižené v domovech, denních stacionářích nebo přímo v domácnostech. "Nebo jde o pracovníky, kteří zajišťují osobní asistenci, pečovatelskou službu či odlehčovací služby," doplnila náměstkyně. Rozdělení peněz musí ještě podle ní schválit krajští zastupitelé.

Náklady na sociální služby stoupají. Ještě v roce 2010 dalo ministerstvo na jejich zajištění v Libereckém kraji přes 271 milionů korun, letos je to o třetinu víc. Další peníze ale přidávají na služby města a obce, sponzoři i sami klienti. "Jak populace stárne, zdravotní stav starších lidí se zhoršuje. Přibývá seniorů, kteří potřebují odbornou péči. Proto rok od roku náklady na sociální služby rostou," uvedla Kadlecová.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, sociální služby, peníze, ČSSD, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj rozdělí další miliony na sociální služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.