Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Libercem projede cyklojízda. Má upozornit na nevyhovující podmínky ve městě

Podmínky pro cyklisty v Liberci jsou podle spolku Cyklisté Liberecka stále nevyhovující. Upozornit na to chtějí při čtvrteční cyklojízdě centrem města. Podle webu radnice je v Liberci deset kilometrů cyklostezek, v plánech města je v příštích letech vybudovat s pomocí evropských dotací dalších bezmála sedm kilometrů. Jde o devět úseků v blízkosti řeky Nisa, odhadem na ně bude potřeba skoro 45 milionů korun.

V Liberci je zatím jediná souvislá čtyřkilometrová cyklostezka, která vznikla před 16 lety a vede z centra k jízdárně v Růžodole. V posledních letech přibývaly vyznačené pruhy pro cyklisty, nejde však o spojité úseky. Cyklisté Liberecka upozorňují na to, že chybí síť cyklotras spojující centrum města s jednotlivými městskými částmi. Podle Matějky by také pomohlo prodloužení stávající cyklostezky od jízdárny v Růžodole podél čistírny odpadních vod směrem na Machnín. "Nebo na druhé straně prodloužení vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty na ulici Dr. Milady Horákové z centra města až na Poštovní náměstí," předseda spolku Pavel Matějka.

Náměstek primátora pro ekonomiku Jan Korytář (Změna pro Liberec) dnes řekl, že jde o úseky, které chtějí vybudovat. "Cyklostezka u čistírny je ve fázi schvalování dotace, u dalších dvou projektů se zpracovává projektová dokumentace a další by měly brzy následovat," uvedl Korytář.

Cyklistům podle Matějky v Liberci chybí také například bezpečná trasa z centra k přehradě. Špatné je i spojení k vlakovému a autobusovému nádraží. To by se ale mohlo do několika let změnit, neboť jeden z městem plánovaných úseků by měl zlepšit propojení mezi Soukenným náměstím a nádražím. "Vhodné by také bylo umožnit cyklistům průjezd některých málo frekventovaných jednosměrných ulic obousměrně," dodal Matějka. To by podle něj bylo možné na některých sídlištích nebo v uličkách mezi nemocnicí, knihovnou a plaveckým bazénem.

Cyklojízda v Liberci startuje od radnice ve čtvrtek v 17:00, pro účastníky je připravena zhruba šestikilometrová trasa.

Autoři | Foto Cyklisté Liberecka

Štítky Liberec, cyklojízda, cyklista, cyklostezka, Liberecký kraj, Pavel Matějka, Lužická Nisa, Jan Korytář, Růžodol, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Jsem cyklistka a jezdím městem každý den a je to neštěstí. Zatímco například v České Lípě všechny cyklostezky končí před křižovatkou na přechodu pro chodce, u nás naprosto nečekaně končí před křižovatkou a hurá do odbočovacího pruhu mezi auta. Pokud jízdu absolvujete s dětmi, pak kulatá křižovatka je infarktová záležitost, protože já + dvě děti máme rázem délku jako náklaďák a jen trnu, zda budou všichni řidiči ohleduplní a nezmrzačí mi děti. Zatím byli. To, že se ze silnice urve krajnice a označí jako cyklostezka, není řešení.

Středa, 21. září 2016, 13:52Odpovědět

Libercem projede cyklojízda.  Má upozornit na nevyhovující podmínky ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.