Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výsadkáři budou příští týden cvičně dobývat letiště v Ralsku

Prostor bývalého vojenského letiště Ralsko - Hradčany a jeho okolí po letech znovu využije armáda. Příští týden ho bude cvičně dobývat na 300 českých a amerických výsadkářů. Jde o největší součinnostní výcvik výsadkového vojska v letošním roce na území republiky. Novinářům to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

"Zapojí se do něj na 150 českých vojáků ze 43. výsadkového praporu Chrudim a přibližně stejný počet amerických výsadkářů z 1. praporu 91. jízdního výsadkového pluku, 173. výsadkové brigády," uvedl Šulc.

Cvičení Sky Soldier potrvá od pondělí do pátku. Vojáci budou mít podle Šulce za úkol při výsadkové operaci ovládnout letiště a poté i jeho okolí. Obsadit musí dva mosty a následně zajistit nedaleké linie lehkého opevnění. Během cvičení se uskuteční tři výsadky, v pondělí z transportního letounu L-410, v úterý z letounů CASA C-295M a ve středu z amerického stroje C-17 Globemaster.

K výcvikovým účelům přestal bývalý vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních sloužit na počátku 90. let, kdy odešla sovětská armáda. Akce vojenského charakteru se v něm ale konají nadále, oblast si oblíbili organizátoři airsoftových akcí. V červenci se na jednu z nich sjelo asi 1300 vyznavačů tohoto moderního druhu vojenského sportu. Hra nazvaná Protector byla zasazena do fiktivní afghánské provincie Zábu.

Snahou Libereckého kraje i města je přeměnit bývalý vojenský prostor na rekreační oblast. Ralsko ale patří k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětské armády. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina, hlavně leteckým petrolejem, kerosinem i pohonnými hmotami. V areálu zůstaly i stovky objektů, které jsou nebezpečné a je třeba je zbourat. Zhruba 200 budov, spíše ruin, patří Libereckému kraji, který část areálu od státu v září 2007 převzal.

Autoři | Foto Army

Štítky letiště, Ralsko, Jan Šulc, Hradčany, Sovětská armáda, CASA, Chrudim, Liberecký kraj, Let L-410 Turbolet, Vojenský prostor Ralsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsadkáři budou příští týden cvičně dobývat letiště v Ralsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.