Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonecká energetická začne přepojovat zákazníky na nové kotelny

Jablonecká energetická začne už v příštím týdnu přepojovat první odběratele na nově vybudované kotelny. Pokračuje tak druhá etapa revitalizace teplárenské sítě ve městě. Výstavba nových zdrojů za více než 120 milionů korun umožní zlevnit teplo pro dalších 2250 domácností a zhruba 50 institucí, například úřady nebo školy. Bude také možné ukončit provoz velké výtopny na Brandlu.

"První okrsek se začne přepojovat 28. září a hotovo bude 28. října, kdy se bude přepojovat poslední okrsek spuštěním kotelny Randova. Máme to nastavené tak, že maximální doba odstávky tepla a teplé vody pro zákazníka by měla být dva dny, ale budeme dělat všechno proto, abychom to zkrátili na minimum," řekl předseda představenstva společnosti a náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS). Druhá etapa je podle něj, pokud jde o přepojování, jednodušší než ta první. "Tam se předělávaly i objektové předávací stanice, takže to bylo komplikovanější. Dneska už stanice zůstávají tak, jak jsou, protože jsou modernizované," dodal.

Modernizace systému začala v loňském roce výstavbou čtyř větších plynových kotelen a jednoho menšího zdroje dohromady za 95 milionů korun. Na nové zdroje tepla bylo loni v říjnu přepojeno 1650 domácností a 20 institucí, jako jsou úřady či školy v lokalitách Mšeno, Šumava a Paseky, a také plavecký bazén. Druhá etapa zajistila 15 nových zdrojů tepla pro odběratele ve středu města, Proseči a na Žižkově Vrchu. "První tři kotelny jsou už hotové, zásobují areál společnosti TRW, která vyrábí autobrzdy," doplnil ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček.

Dokončení revitalizace teplárenské sítě umožní Jablonecké energetické výrazně zlevnit teplo. Ještě před třemi lety platily domácnosti za gigajoule přes 800 korun a teplo v Jablonci patřilo k nejdražším v zemi. Od roku 2015 zlevnila Jablonecká energetická gigajoule na 689 korun, aby zabránila odpojování odběratelů. Dokončení první etapy snížilo klientům na nových kotelnách pro letošní rok ceny za teplo na 579 až 650 korun. Dokončení revitalizace umožní zlevnit ještě výrazněji - na 510 až 580 korun. "Cena bude záviset na lokalitě a délce smlouvy," dodal Vele.

Autoři | Foto Jablonecká energetická

Štítky kotelna, Jablonecká energetická a.s., teplo, revitalizace, Brandl, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká energetická začne přepojovat zákazníky na nové kotelny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.