Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co se to děje? Sektor stavebnictví vykazuje pokles

Jakkoliv bychom čekali v současném období ekonomického růstu spíše opačný trend, nejnovější data zveřejněná Českým statistickým úřadem skutečně ukazují pokles v několika klíčových ukazatelích. Stavebnictví v České republice tak zřejmě narazilo na strop tvořený administrativními a kapacitními bariérami.

Podle Českého statistického úřadu pokles tuzemský Index stavební produkce za leden až červenec 2016 o 11 %, přičemž se na poklesu podílely jak sektor pozemního stavitelství (-9,3 %), tak sektor investičního stavitelství (-15 %). „V prvním pololetí se nové zakázky v inženýrském stavitelství snížily o 16,7 %. Přitom v uplynulém období let 2014 a 2015, kdy se stavebnictví vrátilo k růstu, byly hlavním tahounem sektoru. Pomohly k tomu zejména veřejné zakázky a dočerpávání evropských fondů,“ komentovala současnou situaci Petra Cuřínová z oddělení statisticky stavebnictví ČSÚ.

Vysoká srovnávací základna roku 2016 se promítla i do dalších oblastí, jako je např. počet zahájených bytových jednotek – ten meziročně poklesl o 5,1 %. Je to dáno především tím, že v minulých letech po ekonomickém oživení trend výstavby bytových jednotek i rodinných domů vzrostl a nabídka momentálně čeká na další akumulovanou vlnu zájmu o bydlení, která umožní výstavbu. „Počty dokončených bytů rostou. Konkrétně za prvních sedm měsíců tohoto roku o 5,3 %. Je to dáno vysokým počtem zahájených bytů v minulých dvou letech,“ potvrzuje předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Zejména v Praze přitom zásadní problém představuje administrativní a legislativní bariéra, kvůli níž jsou s výstavbou nových developerských projektů spojeny výrazný transakční náklady. I proto je možné očekávat výrazný růst nemovitostí na pražském realitním trhu.

Foto: ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Autoři

Štítky stavebnictví, Český statistický úřad, Česko, stavba, Iva Ritschelová, Praha, Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co se to děje? Sektor stavebnictví vykazuje pokles  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.