Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Ralsku cvičí čeští a američtí výsadkáři, obsazují letiště

Letiště Ralsko-Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko včera odpoledne obsadili čeští vojáci. Na letiště, které je podle scénáře vojenského cvičení v rukou nepřítele, seskočily z nízkoletícího letadla desítky mužů. Na zemi byli i s desítky kilogramů těžkými batohy za několik desítek sekund. Okamžitě musí zabalit padáky, vytáhnout zbraně a s veškerou výbavou na zádech běžet na místo shromáždění. Tak vypadá cvičení českých výsadkářů Sky Soldier II, na kterém nacvičují společně s americkými kolegy zabrání letiště.

První jednotka v ralských lesích seskočila již v pondělí. Za úkol měla zajistit průzkum oblasti. Dnes ji následovalo dalších 120 výsadkářů, kteří se brzy po seskoku a seřazení pustili do útoku a obsazení předem vytipovaných objektů. Ve středu nad letištěm mohutný letoun C-17 Globemaster vysadí jako posily americké parašutisty, kteří pomohou českým kolegům dobýt v okolí dva mosty i zajistit blízkou linii předválečného lehkého opevnění. Velitel jednotky má k dispozici i jednotku odstřelovačů, bezpilotní prostředek Raven i bitevníky L-159. V plánu je také přílet transportních letounů CASA, které vojákům přivezou zásoby munice a potravin. Cvičení potrvá do pátku.

"Je to největší letošní cvičení výsadkových jednotek v tomto roce. To není málo, když cvičí 250 českých výsadkářů a 150 amerických výsadkářů," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který se dnes přijel na cvičení podívat.

Cílem cvičení je natrénovat jednotlivé postupy při podobném nasazení i procvičit spolupráci s americkými jednotkami. Specifické pro vojáky je, že jsou nasazeni v prostoru, který je pro ně neznámý. Bývalý vojenský prostor, ve kterém sídlila sovětská vojska, je totiž od počátku 90. let pod civilní správou.

Čeští výsadkáři mají při cvičení možnost vyzkoušet novou techniku a vybavení z posledních dvou let. K dispozici mají nové padáky, závěsné vaky na zásoby i nové zbraně. "Vyzkouší si v reálu, co umí," řekl Bečvář.

Autoři | Foto Army.cz

Štítky letiště, Ralsko, Vojenský prostor Ralsko, Josef Bečvář, CASA, zbraň, Aero L-159 Alca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ralsku cvičí čeští a američtí výsadkáři, obsazují letiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.