Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nahradí jámu na Perštýně výstavba s byty a serverovým centrem? Hotovo by mohlo být za čtyři roky

Nechtěný památník nepovedeného developerského záměru, který nenazve nikdo z Liberečanů jinak, než „dírou na Perštýně,“ možná do pár let zmizí. Už za čtyři roky by v této lokalitě mohla vyrůst nová čtvrť s inovačním centrem, zástavbou bytů, sportovištěm, parky, domovem důchodců i školkou.

Po více než půlroční přípravě odevzdala společnost Liberecké inovační centrum zpracovanou územní studii pro tuto lokalitu. Pozemky do své dceřiné společnosti vložil Liberecký investiční fond, který je získal loni.

 „Náš projekt se snaží využít neopakovatelnou příležitost vybudovat novou a ucelenou čtvrť města, plnou zeleně a příjemných zákoutí. Věříme, že obyvatelé Liberce ocení nejen to, že zmizí ostudná „díra“ ve středu města, ale i to, že v nově vzniklé čtvrti uplatníme současné přístupy architektury a urbanismu,“ říká manažer projektu Jiří Šolc (SLK) a dodává: „V rámci projektu kromě jiného počítáme například s velkým a bezpečným dětským hřištěm nebo se čtyřmi beach volejbalovými hřišťi. S odborníky ze společnosti Valbek jsme navrhli dopravní řešení, které uleví přilehlému kruhovému objezdu.“

Jámu na Perštýně se snažily odstranit už desítky projektů. Vždy ale skončilo jen u plánů na papíře. „Podle návrhu, který jsem měl možnost vidět, by se mělo jednat o vkusnou, přesto moderní zástavbu," doplňuje primátor Tibor Batthyány (ANO).

Součástí zadání územní studie byl i maximální možný podíl zastavěnosti území, minimální podíl zeleně a povinnost zachování veřejně přístupných ploch. Radnice také stanovila řadu dalších podmínek, které investor zapracoval do územní studie. Jde třeba o pěší spojení urnového háje u krematoria, propojení přilehlých ulic a vytvoření, v centru Liberce chybějících, vodních prvků.

„Naším záměrem bylo navrhnout plnohodnotnou městskou čtvrť s výraznými veřejnými prostranstvími, centrálním parkem a výstavbou, odpovídající svým charakterem jak dané lokalitě, tak skutečnosti, že se nachází ve významném krajském městě,“ říká architekt Petr Šikola, který je jedním z vedoucích autorského týmu. Oproti požadavkům města se projekt ani zdaleka nepřiblížili limitům zastavěnosti, významně překročil požadované plochy zeleně a veřejných prostranství, hřišť a sportovišť. „Inspiraci jsme hledali i u úspěšných zahraničních projektů, kromě jiného ve Vídni,“ dodává Šikola.

Ve spodní části nové čtvrti by mělo být serverové centrum pro uložení počítačových dat. Nad ním bude nepravidelně rozprostřeno více než 20 administrativních a zhruba 350 bytů. "Chceme, aby v inovačním centru našli útočiště absolventi univerzity," uzavírá Šolc.

Foto LIC

Štítky projekt, Jiří Šolc, Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, Tibor Batthyány, ANO 2011, Valbek, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nahradí jámu na Perštýně výstavba s byty a serverovým centrem? Hotovo by mohlo být za čtyři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.