Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

"Samý Debil nebo Blbeček" nejoblíbenější hláškou z Cimrmana

"Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý Debil nebo Blbeček! Se podivejte do zasedacího pořádku: Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček. Akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva Blbečci vedle sebe." Věta, kterou ve hře Vyšetřování ztráty třídní knihy pronesl poprvé v roce 1967 dnes už zesnulý spoluautor hry Ladislav Smoljak, je podle ankety Českého rozhlasu a Divadla Járy Cimrmana nejoblíbenější hláškou z her Járy Cimrmana. Zvítězila s výrazným náskokem, svůj hlas jí dalo 13 090 lidí.

U příležitosti slavnostního zahájení 50. sezony pražského Divadla Járy Cimrmana v Příchovicích na Jablonecku výsledky hlasování oznámil Český rozhlas. Do kraje, který je s postavou fiktivního českého všeuměla a velikána spjat, se dnes sjely tisíce jeho milovníků z celé České republiky, ale dorazili i lidé ze Slovenska. V Příchovicích českému géniovi před třemi lety otevřeli i muzeum s rozhlednou - Majákem Járy Cimrmana. Lze z ní dohlédnout až do Liptákova, kde údajně zemřel. Obec však většinou zahaluje mlha, což v Jizerských horách není ničím překvapivým. I dnes navzdory slunečnému počasí halil hory lehký opar.

Včerejším programem vyvrcholily oslavy Půlstoletí s Cimrmanem, program připomněl 50 let od příchodu Járy Cimrmana na vlny Českého rozhlasu a první zmínky o tomto českém géniovi. Divadlo Járy Cimrmana je dnes obrovský kulturní a společenský fenomén. Postava za půlstoletí zlidověla. V roce 2005 při hlasování o Největšího Čecha dokonce Cimrman dlouho v hlasování vedl, než byla postava jakožto fiktivní vyřazena. Výroky z jeho her zlidověly a lidé je často používají v běžném životě.

Do hlasování o nejoblíbenější hlášku z Cimrmana jich bylo vybráno 50. Na druhém místě skončila hláška: "Ale já bych to nejraději otočil a driftoval zpátky. K nám, domů, do Prahy, do Podolí, do lékárny, do prdele to je mi smutno." I tu pronesl zesnulý spoluautor her Smoljak, tentokrát ve hře Dobytí severního Pólu, která měla premiéru v roce 1985. Získala 8516 hlasů. Za ní s 7886 hlasy skončila hláška Zdeňka Svěráka, která poprvé zazněla ve hře Hospoda na Mýtince v roce 1969: "Notář mi vyprávěl, že dědeček byl vyhlášený samotář, lidem se vyhýbal a nikoho kolem sebe nesnesl, ale odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si zařídil hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi."

Autoři | Foto skola.chuchle.cz

Štítky Jára Cimrman, Český rozhlas, Ladislav Smoljak, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, Zdeněk Svěrák, Česko, Slovensko, okres Jablonec nad Nisou, Dobytí severního pólu, Hospoda Na mýtince, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Samý Debil nebo Blbeček" nejoblíbenější hláškou z Cimrmana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.