Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Turnov ze seznamu čestných občanů vyškrtl Gottwalda a Cjuru

Turnov vyškrtl ze seznamu čestných občanů komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a Alexandra Lukiče Cjuru, který se podílel na okupaci Turnova sovětskou posádkou po roce 1968. Novinářům to dnes řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Ve čtrnáctitisícovém městě jde o ojedinělý akt. O čestné občanství Turnova přišli v minulosti jen dva lidé, oba po událostech z února 1948. Čestné občanství bylo tehdy zrušeno někdejšímu předsedovi Ústavodárného Národního shromáždění Josefu Davidovi, který toto ocenění získal spolu s Gottwaldem v roce 1946. Komunisté zbavili čestného občanství i armádního generála Aloise Lišku, jemu ale bylo toto ocenění městem v roce 2004 navráceno.

Důvodem k vyškrtnutí Gottwalda jsou události z 50. let 20. století. "Je přímo zodpovědný za smrt mnoha desítek svých odpůrců i nevinných lidí," citoval Hocke usnesení zastupitelstva. Cjura získal čestné občanství v roce 1983 za pomoc při zabezpečování kulturních i politických akcí a utužování přátelství s občany SSSR. "Podílel se na okupaci Turnova sovětskou posádkou," zdůvodnil starosta odejmutí čestného občanství.

Další vojáci z někdejšího Sovětského svazu mezi čestnými občany města zůstávají. Podle starosty se podíleli na osvobození republiky za druhé světové války. Jde o velitele ruských partyzánů Fedora Kotova, partyzány Andrejeva a Frutějeva, kapitána donských kozáků Ivana Karpoviče Pikalova a jeho syna generálporučíka Vladimíra Karpoviče Pikalova.

Turnov není jediným městem v zemi, který zrušil Gottwaldovi čestné občanství. V minulosti tak v kraji například učinily Semily. Naopak třeba Liberec se rozhodl do udělených ocenění nijak nezasahovat. "Čestný občan patří k historii města, charakterizuje to období. To, že tam zůstanou, znamená, že Liberečané mají svou paměť a mohou se z ní poučit. Kdybychom se jich zbavili, bylo by to nečestné, že se nechceme hlásit k vlastní historii," řekl již dříve Michal Ulvr z katedry historie liberecké univerzity.

Turnov má 36 čestných občanů. Jako první ho získal v roce 1911 Jaromír Čelakovský, který se zasloužil o zřízení střední školy ve městě. Mezi čestnými občany jsou i prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Ludvík Svoboda nebo spisovatel Alois Jirásek.

Autoři | Foto Youtube.com

Štítky Turnov, Klement Gottwald, Tomáš Hocke, ocenění, historie, Josef David, Únor 1948, Alois Liška, Sovětský svaz, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov ze seznamu čestných občanů vyškrtl Gottwalda a Cjuru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.