Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Významné šetření energií i nová pracovní místa nabízí vítězný projekt soutěže E.ON Energy Globe

E.ON Energy Globe zná vítěze osmého ročníku ekologické soutěže. Hlavní cenu získaly Haňovice na Hané, které zachránily pitnou vodu pro region a navíc dokáží zdarma vytápět městské objekty. Dílčí kategorie vyhráli soutěžící ze Středočeského kraje, Vysočiny, Plzeňského a Jihočeského kraje.

Do pěti kategorií se v roce 2016 přihlásilo 307 projektů z celé České republiky. Novinkou byla kategorie Stavba, jinak zůstaly Obec, Firma, Mládež a Kutil,“ říká Vladimíra Gláserová z energetické skupiny E.ON, která soutěž dlouhodobě pořádá. „Letos jsme opět ponechali rozhodování o vítězích na široké veřejnosti. Ta vybírala jak celkového vítěze, tak i nejlepší projekty dílčích kategorií.“

Celkovým vítězem se stala obec Haňovice na Hané za své ekologické řešení pro region a navíc umění využít bioplynovou stanici. „Díky unikátní spolupráci s městem Litovel zabránily Haňovice znečištění spodních vod, které ohrožovalo pitnou vodu pro celý region. A z bioplynové stanice, které provozuje místní družstvo, jsou zdarma vytápěny městské objekty,“ říká dále Gláserová. „Navíc připravují další projekt - skleníky na pěstování zeleniny, který nyní dokončují. Díky němu v obci vznikne více než 30 nových pracovních míst.

V ostatních kategoriích uspěly Hotel na Farmě (kategorie Firma), který je plně energeticky soběstačný a funguje na bázi uzavřeného koloběhu. V nové kategorii Stavba veřejnost zaujal unikátní dům nad vodopádem harmonicky umístěný v historickém centru Telče. V kategorii Mládež veřejnost zvolila ekotým žáků ze Zbirohu, který je na české poměry unikátní nejen svými aktivitami na ochranu přírody, ale rovněž tím, že si sám získává finance na svou činnost.

V poslední ze soutěžních kategorií, kategorii Kutil, se na první příčce umístil Jaromír März, jenž vlastnoručně vyrábí ekologická vozidla poháněná elektřinou a projel Šumavu na elektrokoloběžce. O své nápady se navíc dělí s ostatními prostřednictvím názorných videonávodů, které publikuje zdarma na internetu,“ vysvětluje Gláserová.

Obec Haňovice na Hané díky vítězství získala úspornou Škodu Octavii Combi G-TEC na CNG a tepelné čerpadlo. Získala i prémii za cenu ministra zemědělství ve výši 100 tisíc korun. „Ministerstvo zemědělství v rámci rozvoje venkova vítá podobné projekty, kterými různé subjekty dokážou oživit venkov a vracet mu jeho význam,“ sdělil ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zájemci o ekologii se mohou zítra podívat na záznam ze slavnostního vysílání, který od 22 hodin uvede program ČT1.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Markéta Kohoutková

Štítky E.ON, projekt, soutěž, Energy Globe, Haňovice, Haná, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Významné šetření energií i nová pracovní místa nabízí vítězný projekt soutěže E.ON Energy Globe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.