Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Ralsku začne demolice ruiny kulturního domu sovětské armády

V Ralsku na Českolipsku začne v příštích dnech demolice ruiny někdejšího kulturního domu sovětské armády v bývalém vojenském prostoru. Zaplatí ji Liberecký kraj. Kulturní dům je největším objektem na sídlišti v části Ploužnice. Náklady na demolici se původně odhadovaly na pět až deset milionů korun, nakonec ale činí včetně DPH jen 2,385 milionu.

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří k lokalitám nejzatíženějším pobytem sovětských vojsk. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina - hlavně leteckými palivy.

V areálu zůstaly i stovky staveb, které jsou nebezpečné a je třeba je zbourat. Jednou z nehorších budov je právě bývalý kulturní dům v Ploužnici. Původně dvoupodlažní budova s kinosálem je dnes v dezolátním stavu. Některé prostory jsou zasypány sutinami, jak dům v minulých letech zloději postupně vykrádali a rozebírali. Zmizely části zdí, sběrači kovů vytrhali inženýrské sítě, pryč jsou zařizovací předměty, částečně vybourány jsou i železobetonové překlady.

"Od předání Sovětskou armádou do vlastnictví státu byl objekt bez zajištění a ostrahy, je v havarijním stavu a pohyb v něm ohrožuje zdraví a bezpečnost, dnes je zarostlý v náletové zeleni," popsal stav budovy Jan Růžička ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, která areál spravuje.

Liberecký kraj převzal část bývalého vojenského prostoru se zhruba 200 budovami, či spíše ruinami, od státu v roce 2007. Náklady na demolici těchto objektů odhaduje na desítky milionů korun. Tolik peněz správa silnic ani kraj nemají. "Rádi bychom ale v demolicích pokračovali, některé objekty jsou opravdu nebezpečné," řekl Růžička. Krajská správa má podle něj připravený i projekt demolice objektů bývalého generálního štábu. Pokud na to kraj dá peníze, mohly by se podle něj zbourat příští rok.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky demolice, Ralsko, kulturní dům, Sovětská armáda, zřícenina, Liberecký kraj, Vojenský prostor Ralsko, okres Česká Lípa, Hradčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ralsku začne demolice ruiny kulturního domu sovětské armády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.