Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vzpomínáte, co všechno vyráběl Plastimat? Zajděte si oživit vzpomínky do muzea

Odkapávače na nádobí, dózy, ošatky, dětské vaničky, koše na prádlo, ale i nejnovější automobilové díly jsou v Severočeském muzeu v Liberci. Retrospektivní výstava mapuje výrobu ve významném libereckém závodě kdysi známém pod názvem Plastimat. Dnes patří do koncernu Magna. Výstava se koná k 70. výročí vzniku podniku.

Před rokem 1989 byl závod známý hlavně díky plastovým výrobkům do domácnosti, nyní se soustředí na automobilový průmysl. I jeho aktuální produkce je na výstavě zastoupená. "Jsou tady zadní páté dveře pro BMW i3. Je to top produkt, který Magna vyrábí," uvedla jedna z organizátorek výstavy Markéta Fáberová. V expozici mohou návštěvníci vidět také třeba přední a zadní nárazník Škody Kodiak.

Většina z více než 80 exponátů je ale spojená s produkcí vytvářenou za minulého režimu. "Určitě si každý vzpomene na ruční šlehač na bílky nebo šlehačku, skoro každý měl doma také odkapávač, různé dózy, nádoby, ošatky, dětské hračky, nočníky," vyjmenovala Fáberová.

Pro kurátora výstavy Jana Mohra je favoritem konvička na zalévání květin, která vypadá jako žirafa. "Navrhl ji v roce 1962 výtvarník Jiří Hofman. Má moc hezký design, nadčasový," uvedl Mohr.

Součástí výstavy nazvané od Plastimatu k Magně je promítání filmu z roku 1967 o Liberci, kdy část zachycuje dění v podniku. Pro děti jsou k dispozici tvůrčí dílny a vyzkoušet si mohou i práci manipulačního technika. K dispozici mají šlapací vysokozdvižné vozíky.

Výstava potrvá do 22. ledna příštího roku a muzeum ji chce využít také k získání dalších exponátů. Doufá, že návštěvníci jim přinesou nepotřebné vybavení domácnosti. "Mohou být zachovány pro další generace," řekla Fáberová. Severočeské muzeum má podle ní v tomto směru už nyní nejrozsáhlejší sbírku. "Je to nejvíce půjčovaný fundus do ostatních muzeí. Tím si ověřujeme, že už se jedná o sbírkové materiály, které jsou atraktivní a které je potřeba sbírat," dodala.

Autoři

Štítky muzeum, výstava, Severočeské muzeum v Liberci, Jan Mohr, BMW, Jiří Hofman, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzpomínáte, co všechno vyráběl Plastimat? Zajděte si oživit vzpomínky do muzea  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.