Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V anketě České Lípy získal nejvíc hlasů projekt zaměřený na sídliště

Projekt postupného zlepšování stavu sídlišť a rozšiřování počtu parkovacích míst získal největší podporu v anketě mezi obyvateli města, kterou uspořádala Česká Lípa při krajských volbách. Ankety k investičním prioritám se zúčastnilo 2501 lidí, což je 8,4 procenta všech oprávněných voličů a zároveň necelá třetina z těch, kteří přišli v sedmatřicetitisícovém městě k volbám.

"Anketa jednoznačně ukázala, že projekty, které navrhlo vedení města, mají pro občany důležitost," uvedla mluvčí radnice Monika Bayerová. Mluvčí vychází z toho, že osm projektů z devíti získalo nadpoloviční podporu respondentů. "Jedině záměr umístění úřadoven městského úřadu do jednoho objektu nadpoloviční podporu těsně nezískal," dodala.

Vedle zlepšení stavu sídlišť největší podporu získaly záměr zlepšit nevyhovující stav Jiráskova divadla a rozšiřovat sítě cyklostezek. Na anketních lístcích mohli lidé posuzovat také například nutnost rekonstrukce Kulturního domu Crystal, výstavbu venkovního bazénu nebo majetkový vstup města do krajské Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.

Anketu město vyhlásilo, neboť zastupitelé jsou přesvědčeni o tom, že rozhodnutí o investičních prioritách by měli učinit sami obyvatelé. Zatím ale není jasné, jak radnice k výsledkům přistoupí. "Vzhledem k rozsahu ankety i poměrně vysokému počtu respondentů se vedení města rozhodlo oslovit odborníky z oblasti sociologie a požádat je o odborné posouzení výsledků ankety tak, aby nedošlo k nepřesnostem a chybám při interpretaci výsledků a hodnocení jejich reprezentativnosti," uvedla mluvčí radnice.

Podle místostarosty Juraje Ranince (ODS) má Česká Lípa v nějaké fázi rozpracovanosti projekty za 1,5 miliardy korun, tolik peněz ale k dispozici nemá. Město podle něj v minulých letech investovalo více než sto milionů korun do přípravy investičních akcí, které se zatím neuskutečnily. V investičním fondu má Česká Lípa připraveno zhruba 220 milionů korun, další peníze chce žádat z evropských a státních fondů.

Autoři

Štítky projekt, anketa, Česká Lípa, sídliště, Monika Bayer, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Juraj Raninec, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V anketě České Lípy získal nejvíc hlasů projekt zaměřený na sídliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.