Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co bude s areálem na Ještědu? Nový investor představí své plány na konci listopadu

Liberec je blízko uzavření dohody se slovenskou společností Tatry Mountain Resort (TMR), jež má zájem pronajmout si městský lyžařský areál na Ještědu. Záměr rozvoje představí TMR veřejně v Liberci 21. listopadu.

"Dohodli jsme se, že uděláme prezentaci zastupitelům i veřejnosti. Jak si to TMR představuje, co by chtělo na kopci dělat a jak by ho chtělo rozvíjet. A máme se na co těšit, jsou tam i překvapení," uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO) Podle dostupných informací chce firma na Ještědu investovat kolem 600 milionů korun. TMR zamýšlí vybudovat nejen novou páteřní sjezdovku Skalka a rozšířit stávající tratě, ale zaměřit se také na vybudování dalšího zázemí, aby lyžaři setrvali na Ještědu déle.

Na termínu prezentace se dohodl primátor při jednání se slovenským miliardářem Igorem Rattajem, největším akcionářem TMR. "Probrali jsme základní body pronájmu Ještědu. Dobré je, že je zájem z obou stran," uvedl primátor. Podle něj se shodli na době pronájmu na 25 let i na formě. "Chceme jít cestou dvou smluv. Pachtovní na Ještěd a nájemní na majetek města, který je dotační," uvedl Batthyány. Část areálu totiž vznikla se státní dotací v rámci přípravy na lyžařský šampionát 2009 a dosud nevypršela takzvaná doba udržitelnosti. S nájemní smlouvou tak bude muset souhlasit i ministerstvo školství, předběžně je to s ním projednáno. "Závazné vyjádření ale ještě nemáme," upozornil primátor.

TMR podle primátora souhlasí také s tím, že město bude moci ovlivňovat investice soukromé firmy na Ještědu. "To znamená, mělo by se jít cestou plánovacích smluv na jednotlivé investice," upřesnil. TMR už dříve uvedla, že se probíhajícím jednáním nevyjadřuje. TMR provozuje největší lyžařská střediska ve Vysokých a Nízkých Tatrách. Má také hlavní slovo ve společnosti Melida, jež má v nájmu areál ve Špindlerově Mlýně.

Konečná verze dohody na Ještěd ještě uzavřená není. Podle primátora je možné, že do ní budou zapracované i některé podněty z listopadového veřejného projednání. Město také bude muset záměr pronájmu Ještědu zveřejnit na úřední desce, přihlásit se tak může další zájemce. "Budeme jenom rádi, hodnotu Ještědu to zvýší," uvedl primátor.

Věří, že investor Ještěd převezme už v průběhu letošní zimní sezony. O areál s devíti kilometry sjezdových tratí se nyní stará akciová společnost města - Sportovní areál Ještěd (SAJ). Město jí už preventivně vypovědělo smlouvu, lhůta je šestiměsíční. Silného investora město hledá, protože SAJ chybí prostředky na větší investice. Dvakrát z posledních tří let navíc příjmy kvůli špatným zimním sezonám nestačily ani k pokrytí výdajů. Město tak muselo svoji firmu dotovat dohromady 22 miliony korun, aby nebyl ohrožen její provoz.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Ještěd, Liberec, investor, primátor, Tibor Batthyány, investice, ANO 2011, Sportovní areál Ještěd a.s., Melida, SaJ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s areálem na Ještědu? Nový investor představí své plány na konci listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.