Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jubilejní aukce Nadace Euronisa nabídne díla za 815 tisíc korun

Jubilejní benefiční aukce liberecké Nadace Euronisa nabídne umělecká díla za více než 815 tisíc korun. K nejcennějším patří jedna z prvotin dvojice sklářských výtvarníků Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové Býk z cyklu Zvěrokruh z roku 1968 s vyvolávací cenou 65 tisíc korun. Draženo bude 180 děl, která věnovali výtvarníci i firmy z celé republiky. Dražená díla budou od čtvrtka vystavena v liberecké Oblastní galerii.

Křesťanská Nadace Euronisa oslavila loni 20 let od svého založení. Benefiční aukce na pomoc potřebným pořádá od roku 1997, letos tak bude jubilejní 20. ročník. Podle ředitele nadace Jana Pelanta dosud aukce vynesly na pomoc potřebným bezmála 14 milionů korun a díky tomu mohla nadace podpořit 1590 projektů. Na pomoc handicapovaným a sociálně slabým pořádá nadace pravidelně také veřejnou sbírku Pozvedněte slabé!, prodej velikonočního pečiva nebo koncerty a divadelní představení a další akce.

Mezi díly, která se budou na benefiční aukci v sobotu 12. listopadu dražit, jsou práce Adolfa Borna, Maxe Švabinského, Jiřího Salaby, Pavla Satrapy, Olbrama Zoubka nebo Jana Kanyzy, který na aukci i přijede. Dražená umělecká díla nejsou určena jen movitým sběratelům a znalcům umění, přispět může prakticky každý. Vyvolávací cena začíná u těch nejlevnějších děl na 500 korunách. Loňská aukce vynesla více než půl milionu korun. Nadace Euronisa patří do třicítky největších nadací v zemi. Disponuje nadačním jměním 48,5 milionu korun a za dobu své existence rozdělila na podporu 316 neziskových organizací téměř 32 milionů korun.

Nadace podporuje organizace, které se věnují lidem starým a nemohoucím, lidem s tělesným nebo mentálním postižením, matkám s dětmi v tísni. Působí v české části Euroregionu Nisa, který zahrnuje čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek.

Autoři | Foto Facebook

Štítky dražba, Nadace EURONISA, Jaroslava Brychtová, Stanislav Libenský, nadace, Adolf Born, Max Švabinský, Pavel Satrapa, Olbram Zoubek, Jan Kanyza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubilejní aukce Nadace Euronisa nabídne díla za 815 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.