Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slibovaná mola letos na liberecké přehradě nebudou

Tři slibovaná mola letos na přehradě Harcov v Liberci nevzniknou. Náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna pro Liberec) dnes řekla, že se s projektantem neshodli na tvaru mol a záměr odložili. "Navrhoval nám mola čtverhranná, my jsme chtěli organický tvar. Dohodli jsme se proto na dočasném ukončení spolupráce," řekla Hrbková.

Neshoda s projektantem ale nebyla jediným důvodem, proč se nepovedlo záměr realizovat. Přípravu zdržely i nejasnosti ohledně bezpečnosti. Množství vody totiž v přehradě, která má především protipovodňovou a vodohospodářskou funkci, během roku kolísá. "Z toho důvodu není ani možné zajistit dostatečný vodní sloupec v přehradě tak, aby případným skokem do vody z mol nedošlo k poranění či zdravotní újmě osob," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Město by se tak vystavovalo riziku sankce v případě nehody. Projektant proto navrhoval molo osadit zábradlím, což by ale neumožnilo více vstupů do vody, jak zamýšlela radnice. Tento problém se podle Hrbkové podařilo vyřešit.

Mola měla na největší vodní ploše Liberce původně vzniknout už v letní sezoně, náměstkyně je chtěla mít alespoň na zimu. "Chtěli jsme si vyzkoušet, jak budu fungovat, když tam bude led," řekla. Zatím není jasné, kdy by mola na přehradě mohla být. "Budeme se s kolegy teprve domlouvat, zda je udělat příští rok nebo to nechat až na velkou revitalizaci přehrady," uvedla Hrbková. Povodí Labe chystá na léta 2018 a 2019 rekonstrukci hráze i bočních zdí zhruba za 160 milionů korun, v plánu je i vypuštění a vyčištění přehrady.

Okolí přehrady Harcov vybudované na počátku minulého století je jednou z nejcennějších zelených ploch ve městě. Radnice v Liberci ale dlouhodobě čelí kritice za neutěšený stav okolí přehrady. Vedení města se brání tím, že na jeho zvelebení nemohla v minulosti čerpat dotace, ale jen peníze ze svého rozpočtu. Proto podle radnice může obnova pokračovat jen postupně. Od letošního léta jsou bezpečnější vstupy do přehrady. Venkovní žulová schodiště, která byla v havarijním stavu, nahradila kovová se zábradlím. Stála přes čtvrt milionu korun. Ve fázi příprav je záchrana nefunkčního obtokového náhonu, jež si vyžádá od tří do 5,5 milionu korun. Radnice z něj chce udělat atrakci pro turisty. Řádově jednotky milionů korun bude stát i další připravovaný projekt, což je revitalizace dvou zanedbaných parků. Obdobných projektů radnice za posledních 15 let představila několik, žádný se ale nezrealizoval.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky přehrada, Liberec, radnice, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slibovaná mola letos na liberecké přehradě nebudou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.