Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký kraj připraví studii protipovodňových opatření na Nise

Liberecký kraj připraví studii protipovodňových opatření pro část povodí Lužické Nisy od soutoku s Údolským potokem až po státní hranice, včetně přítoků. Navrhnout by měla konkrétní opatření, která by obyvatele Bílého Kostela nad Nisou, Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Chotyně, Chrastavy, Kryštofova Údolí, Mníšku a Oldřichova v Hájích ochránila před velkou vodou. Na projekt za bezmála 4,7 milionu korun získal kraj dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Liberecký kraj postihla v minulých letech opakovaně velká voda. Největší škody napáchala blesková povodeň, která v srpnu 2010 zasáhla 81 obcí. Voda tehdy zaplavila více než polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun, poslední opravy se podařilo dokončit až loni na podzim. Největší škody napáchala voda právě v povodí Smědé na Frýdlantsku a Lužické Nisy na Liberecku hlavně v oblasti Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Povodně ale oblast zasáhly i v letech 2002 nebo 2013.

Na zpracování studie protipovodňových opatření má Liberecký kraj dva roky. "Smyslem studie je vyhodnotit odtokové poměry v povodí Lužické Nisy na území kraje a navrhnout komplexní protipovodňová opatření celého řešeného území," řekl končící radní pro rozvoj a evropské projekty Vít Příkaský (ČSSD). Studie by měla řešit komplexně celé území, protože opatření navrhovaná v jednotlivých obcích bez koordinace v rámci povodí často pouze přenášejí ohrožení jinam.

Součástí studie bude návrh protipovodňových opatření s odhadnutými náklady a vyhodnocení jejich potenciální účinnosti. Může jít jak o opatření na vodních tocích a jejich nivách, jako jsou úpravy koryt, stavby retenčních či suchých nádrží nebo poldrů, tak i v ploše povodí, jako jsou třeba protierozní opatření na zemědělské a lesní půdě. "Některá vybraná opatření budou rozpracována až do úrovně dokumentace pro územní řízení," dodal Příkaský. V minulosti kraj podpořil podobnou komplexní studii protipovodňové ochrany Frýdlantska a v budoucnu by se jí mělo dočkat i povodí Jizery.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, protipovodňová ochrana, Lužická Nisa, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Frýdlant, Chotyně, Mníšek nad Hnilcom, Bílý Kostel nad Nisou, Kryštofovo Údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj připraví studii protipovodňových opatření na Nise  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.