Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tohle nepochopíte. Neznámý vandal zlámal Lidickou hrušeň v Hrádku nad Nisou

Ostrými slovy nešetřil na svém facebookovém profilu starosta Hrádku nad Nisou. Do ruda ho rozpálil vandal, který o víkendu zlomil a zlikvidoval Lidickou hrušeň, která byla 28. října vysazena v Hrádku nad Nisou. Případem se od pondělí zabývají policisté.

„Vysazena byla symbolicky jako připomínka apokalypsy, kterou v Lidicích jako tehdy jediný strom přežila. V noci z 5.na 6.listopadu byla „Lidická hrušeň“ nějakým s****m zlomená a zlikvidovaná. I to je bohužel realita našeho Hrádku,“ napsal starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

A jaká je historie Lidické hrušně? Původně stála vedle mostku u obecní studny na návsi pod kostelem v Lidicích stará hrušeň. Když uschla, obecní strážník Václav Vandrdle ji vykopal a v roce 1941 místo ní spolu s místní občankou Annou Pekovou vysadili tři nové stromky.

O rok později, při lidickém masakru, se stala mladičká hrušeň němým svědkem, jak nacisté rozdělovali a přes mostek hnali lidické obyvatele − muže na sever do Horákova statku, ženy s dětmi na jih do školy. Při následném srovnávání obce se zemí pak hrušeň šťastnou shodou okolností unikla zkáze, která jinak čekala ostatní ovocné stromy v Lidicích. Když totiž Němci vyhazovali do povětří mohutné zdivo blízkého kostela sv. Martina, tlaková vlna a letící trosky zlomily stromku korunu takovým způsobem, že ho potom demoliční čety pokládaly za mrtvý. Hrušeň však přežila, i když poškození zůstává na kmeni patrné podnes. Právě z tohoto stromu jsou dnes po celé zemi zasazovány štěpy, které lidické hrůzy připomínají.

Lidická hrušeň byla zasazena v květnu také na Štefánikově náměstí v Liberci. „Je přímý potomek dnes již památného stromu, který v roce 1942 jako jediný ovocný strom přežil nacistické vyhlazení Lidic,“ doplnil primátor Tibor Batthyány (ANO). Liberec se stal čtrnáctým místem, kde dceřiná Lidická hruška roste. 

Foto Facebook

Štítky hruška, Hrádek nad Nisou, Lidice, Josef Horinka, Liberec, Tibor Batthyány, Vyhlazení Lidic, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tohle nepochopíte. Neznámý vandal zlámal Lidickou hrušeň v Hrádku nad Nisou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.