Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dům v Liberci je podle architektů nejlepší českou stavbou za posledních pět let

Liberecký architekt Petr Stolín získal prestižní ocenění. Za svůj dům Zen Houses, který propojuje bydlení s architektonickým ateliérem, dostal vůbec první Českou cenu za architekturu. Jeho projekt přitom vyhrál v konkurenci dalších 474 realizací.

Jedná se o první ročník Ceny, hlásily se do něj projekty za posledních pět let. Do širšího finále pak postoupilo 63 realizací. O vítězi rozhodovala mezinárodní porota složená například s Joe Morrise, Borise Bežana nebo Jana de Vyldera.

A proč tedy vyhrál právě Stolínův projekt? „Jen jedna práce ale vynikla nad všechny ostatní, a tím je Zen-Houses – ateliér a dům v Liberci. Prostý, ekonomický a nenáročný projekt je charakterizován specifičností své lokace, schopností na toto prostředí reagovat, svou naprostou unikátností i vytrvalou snahou provokovat a sebejistě zkoušet nové principy i za cenu případných chyb. Díky tomu všemu Zen-Houses dokázal uspět a bezesporu se tak jedná o vynikající dílo, o stavbu se skutečnou ambicí pokoušet hranice a stát se vzorem pro mnohé z nás,“ uvádí porota ve své zprávě.

Zen Houses z roku 2015 najdete v libereckých Ruprechticích v Trpasličí ulici. Na první pohled vynikají především konstrukčně oddělenými objekty pro odpočinek a pro práci a také svým ojedinělým konceptem založeným na co nejjednodušší formě bydlení. Ta se ukazuje zejména v užití výrobních modulů SIP (Stuctural Insulated Panel), jež se opakovaně promítají do konstrukce domů. Oba domy při zachování šířky pouhé 3 metry přitom nepůsobí vůbec stísněně, ale naopak velmi vzdušně a otevřeně.

Autoři | Foto Filip Šlapal

Štítky dům, projekt, Liberec, architekt, Petr Stolín, ateliér, Joe Morris, architektura, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům v Liberci je podle architektů nejlepší českou stavbou za posledních pět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.