Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Snížit nezaměstnanost v Libereckém kraji pomáhají veřejné práce

Snížit nezaměstnanost v Libereckém kraji pomáhají veřejně prospěšné práce. Na konci října do nich bylo zařazeno 1284 lidí. Celkem evidovaly úřady práce v kraji na konci měsíce 15 638 lidí bez práce, nezaměstnanost klesla na pět procent. Bez veřejných prací by ale byla zhruba o 0,4 procentního bodu vyšší. Dalších 734 lidí v kraji našlo v rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) uplatnění na společensky účelných místech. Podle údajů z Úřadu práce ČR se v celém Česku podařilo ke konci října v rámci APZ podpořit 35 691 lidí.

Dlouholeté zkušenosti mají se zaměstnáváním lidí a veřejnými pracemi třeba v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku. Malá obec u česko-polské hranice se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Bez práce je tam desetina obyvatel, nabídka práce je malá a lidé odtud za prací dojíždějí do Frýdlantu nebo až do 40 kilometrů vzdáleného Liberce. "Aktuálně zaměstnáváme na veřejně prospěšných pracích 16 lidí, jedno místo se právě uvolnilo. Především se starají o údržbu obce, cesty, příkopy, máme i lesy a v zimě samozřejmě odklízení sněhu," řekl starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot).

Veřejné práce jsou určeny pro dočasné pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání. "Jedná se o pozice v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných prací. Úřad práce tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. Cílem je umožnit především dlouhodobě nezaměstnaným uchazečům a klientům se základním vzděláním, aby si osvojili nebo oživili pracovní návyky, a tím pádem zvýšili své šance na získání zaměstnání na volném trhu práce," uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Pobírají minimální mzdu, která se letos zvýšila na 9900 korun.

Jindřichovice dostávají podle starosty na své nezaměstnané od úřadu práce příspěvek 13 tisíc a v případě nových smluv 14 tisíc korun. "Několik desítek tisíc korun ještě doplácíme ze svého, za dobré výkony jim přidáváme odměny," řekl starosta. Za problém považuje, že není možné lidi zaměstnávat opakovaně. "Musíme je na dva nebo tři měsíce propustit, musí být doma a teprve pak je můžeme znovu zaměstnat. Je to škoda. Jsme rádi, že ti lidé chodí do práce. Když do ní nechodí, je to demotivační pro jejich děti, dítě jde ráno do školy a tatínek spí. Pak se jim zpátky do pracovního procesu ani nechce," řekl starosta.

Autoři | Foto Wikimedia.org

Štítky nezaměstnanost, Úřad práce České republiky, Liberecký kraj, Česko, Kateřina Beránková, Pavel Novotný, Jindřichovice pod Smrkem, Liberec, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snížit nezaměstnanost v Libereckém kraji pomáhají veřejné práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.