Dáte si rádi dvojku bílého vína? Ne vždy se vám vyplatí kupovat stáčené. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se nestačili divit při nedávné kontrole ve vinotéce Víno-Davide na Benešáku v Liberci. Jedno z vín, které prošlo rozborem, obsahovalo padesátiprocentní přídavek vody.
Překvapivé výsledky přinesl rozbor Chardonnay, které měl prodejce v padesátilitrovém sudu. Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem 50 procent vody a nadlimitním množstvím etanolu z přidaného cukru. V chuti vína byla navíc cítit myšina.
Česká legislativa přitom připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně. Mez vinaři je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru, která byla překročena.
Myšina se u vína projevuje zákalem a chutí připomínající myší výkaly. Chuť se mění v ústech na nepříjemnou až po několika vteřinách. Přesně tak chutnalo podle inspekce nejen Chardonnay, ale také Tramín červený také v padesátilitrovém sudu.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.