Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Firma slovenského miliardáře představila na radnici své plány s areálem na Ještědu

Moderní lanovky, podstatně širší sjezdovky, rychlejší zasněžování a v neposlední řadě třeba zkvalitnění restaurací a občerstvení v areálu. Tohle všechno chce změnit slovenská společnost Tatry Mountain Resorts v areálu na Ještědu, který si chce pronajmout na pětadvacet let. Napumpovat do něj chce přes 670 milionů korun. Celý záměr, který je zatím jen na papíře, představil miliardář a předseda dozorčí rady Igor Rattaj na dnešním veřejném projednání.

V zaplněném sále liberecké radnice, kde se ve čtvrtek sejde zastupitelstvo, dnes prezentovalo před širokou veřejností své nesmělé plány vedené společnosti Tatry Mountain Resorts. "Dohodli jsme se, že uděláme prezentaci zastupitelům i veřejnosti. Jak si to TMR představuje, co by chtělo na kopci dělat a jak by ho chtělo rozvíjet. A máme se na co těšit, jsou tam i překvapení," říkal primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO) před projednáním.

Celý areál zasněžen za pět dní

A skutečně, pokud by se v Liberci podařilo realizovat vše, jak společnost Tatry Mountain Resorts předložila, měli by se nejen lyžaři na co těšit.

V areálu by mohla vyrůst nová sjezdovka na Skalce a také dvě modré tratě. Další sjezdovky by se rozšířily. Nemalé peníze chce slovenský gigant investovat také do modernizace lanovek, restaurací a občerstvení. Na Ještědu by také mohla vyrůst kilometrová sáňkařská dráha.

Vylepšit se musí i zasněžování. V současnosti je potřeba k vysněžení areálu 14 dnů, což je zhruba třikrát déle, než kolik chce společnost v budoucnu. Vybudovat proto chce i dvě nové retenční nádrže.

Tatry Mountain Resorts chtějí usilovat také o modernizaci kabinové lanovky a samotného Ještědu. V prvním případě by muselo dojít k dohodě s Českými dráhami, kterým lanovka patří. V druhém případě s Českými radiokomunikacemi, které vlastní vysílač na Ještědu.

"Jestli by se měl areál rozvíjet po všech stránkách, je třeba dělat to společně. Pak už je jedno, jestli to bude dělat jeden vlastník nebo to bude nějakým způsobem společné," doplnil Igor Rataj.

Návratnost investice 10 až 12 let

Návratnost investice přesahující 670 milionů korun odhaduje společnost na zhruba deset až dvanáct let. Skoro 632 milionů plánuje TMR investovat do modernizace areálu, 28 milionů do zkvalitnění restaurace a občerstvení, 10 milionů do vlastní půjčovny a služeb a zbylých 760 tisíc do sáňkařské dráhy.

Jakémukoliv dalšímu vývoji ale bude předcházet předložení záměru zastupitelům, kteří by se pronájmem mohli zabývat v lednu. Samotný podpis smlouvy je reálný až na jaře příštího roku.

Slovenský gigant si dělá zálusk i na Kitzbühel

Společnost Tatry Mountain Resorts patří mezi nejsilnější provozovatelé lyžařských areálů ve střední a východní Evropě. Firma provozuje největší lyžařská střediska ve Vysokých a Nízkých Tatrách a polský Szczyrk. Pod hlavičkou TMR funguje také nedávno vzkříšený areál v krkonošském Špindlerově Mlýně.

Liberec by se tak mohl brzy dostat do zajímavé společnosti zimních středisek. Slovenská společnost by také ráda získala areál v Schlamingu a Kitzbühelu.

S pronájmem areálu na Ještědu ale nemá město příliš dobré zkušenosti. V minulosti si hodně slibovalo od pronájmu sjezdovek společnosti Snowhill, která se ale dostala do problémů a město od ní v roce 2010 muselo areál se třemi lanovkami a čtyřmi vleky převzít zpět i s nesplacenými úvěry za 250 milionů. Ani městské společnosti Sportovní areál Ještěd, která se nyní o areál stará, se nedaří hospodařit se ziskem a úvěr splácet. Dvakrát za poslední tři roky navíc příjmy kvůli špatným zimním sezonám nestačily ani k pokrytí výdajů. Město tak muselo svoji firmu dotovat dohromady 22 miliony korun, aby nebyl ohrožen její provoz.

Sportovnímu areálu Ještěd už město preventivně vypovědělo smlouvu. Současnému provozovateli tak nyní běží šestiměsíční lhůta. Silného investora město hledá, protože mu chybí prostředky na větší investice.

Foto Petr Němec | Zdroj ČTK, TMR

Štítky Ještěd, Tatry mountain resorts, lanová dráha, sjezdovka, restaurace, Igor Rattaj, Liberec, Tibor Batthyány, ANO 2011, Igor Rataj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma slovenského miliardáře představila na radnici své plány s areálem na Ještědu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.