Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stánky na vánočních trzích před radnicí budou připomínat Valdštejnské domky

To, že náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí zdobí od pondělí mohutný smrk ztepilý, už od nás víte. Jak ale budou vypadat letošní vánoční trhy, které se v loňském roce setkaly s kritikou Liberečanů? Vedení města vybralo nového provozovatele, který má v plánu zvednout úroveň vánočních trhů před radnicí.

„Nový provozovatel vánočního trhu a adventního programu před libereckou radnicí, městská společnost Elset, dal tradicím přednost před komercí. Stánkové městečko, které vyroste do 1. prosince na náměstí před radnicí, respektuje architektonický ráz Liberce,“ říká mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Trhy bude letos tvořit 36 stánků ozdobených girlandami, stylizovaných do podoby Valdštějnských domků ve Větrné ulici. „Právě hrázděné domy jsou pro náš region typické. Přejeme si, aby si lidé mohli užít tu výjimečnou atmosféru blížících se svátků,“ podotýká Michal Buzek, ředitel městské společnosti Elset, která vyhrála výběrové řízení na provozování trhů před radnicí do roku 2020.


Podoba nových stánků, které budou před radnicí

Vánoční tržiště s pódiem a centrálním barem bude v provozu od 1. do 23. prosince. O víkendu 10. a 11. prosince ho oživí prodejci z německého příhraničí. Každý den se mohou návštěvníci těšit na doprovodný adventní program.  Například v pondělí 5. prosince se dočkají příjezdu Mikuláše a čerta, o týden později vystoupí charismatický blonďák David Deyl.

Na náměstí Dr. E. Beneše bude rušno už o nadcházejícím víkendu, kdy zapálí primátor Tibor Batthyány první svíci na adventním věnci ještě před slavnostním rozsvícením vánočního stromu. Program na náměstí začíná už v neděli v 16:30 hodin. „Nejprve nás potěší vystoupení pěveckého sboru Ještěd, dechový Podnikový orchestr mladoboleslavské škodovky, soubor bicích nástrojů Aries. Chybět nebude ani tradiční pohádkový Vorloj na ochozu radnice,“ dodává David Pastva, vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu.

Samotný vánoční strom letos pochází ze čtvrti Janův Důl a je vysoký bezmála patnáct metrů. Vánoční výzdobu stromu letos tvoří ozdoby dětí z 10 základních a 18 mateřských škol v Liberci.  Strom zkrášlí také 21 hvězd z Herrnhutu, saského města založeného českými protestanty. Na špičce smrku se bude tyčit 70 centimetrová hvězda, pod ní 20 menších.

„Všech 7500 drobných světýlek se na smrku poprvé rozzáří o adventní neděli 27. listopadu v 17:00 hodin,“ uzavřel primátor města liberce Tibor Batthyány.

Štítky radnice, vánoční trhy, Liberec, Tibor Batthyány, advent, David Deyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stánky na vánočních trzích před radnicí budou připomínat Valdštejnské domky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.