Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemáte doma taky tyto sušené ryby? Podle rozboru můžou obsahovat botulotoxin

Pochutnáte si rádi na sušených rybách? Pokud ano a nějaké máte také doma, rozhodně si zkontrolujte výrobce a číslo šarže. Státní veterinární správa tento týdne přikázala stáhnout z oběhu několik desítek kilogramů sušených plotic z Německa, které můžou obsahovat jedovatý botulotoxin.

Na to, že můžou být sušené ryby od distributora Monolith Süd kontaminované jedem, přišli inspektoři v Německu, kde se u konzumentů projevily příznaky otravy. „Analýza vzorků ukázala přítomnost genů pro tvorbu botulotoxinu typu E. Momentálně probíhá podrobnější testování. Z důvodu předběžné opatrnosti přistoupil německý distributor k dobrovolnému stažení i dalších šarží,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Podle všeho směřoval výrobek v České republice k celkem devíti příjemcům, kteří již byli dodavatelem o případu informováni a výrobek stahují z prodeje. Do České republiky bylo doručeno pouze 54 kilogramů výrobku. „Spotřebitelům, kteří by ještě měli výrobek doma, doporučujeme vrácení v místě prodeje,“ dodal mluvčí. Podle něho se jedná o sušené plotice od distributora Monolith Süd s datem minimální trvanlivosti do 6.11.2016, 20.11.2016, 1. 1.2017, 29.1.2017 a 22.2.2017.

Foto SVS

Štítky ryby, botulotoxin, Státní veterinární správa České republiky, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemáte doma taky tyto sušené ryby? Podle rozboru můžou obsahovat botulotoxin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.