Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Adventní trhy před radnicí odstartují ve čtvrtek. Stánky z předchozích let nahradily "Valdštejnské domky"

Liberecké náměstí Dr. E. Beneše opět dýchá vánoční atmosférou, když ho v posledních dnech vyzdobil nejen vánoční strom, ale také šestatřicet stánků, které se zítra ve 14:00 otevřou v rámci adventních trhů. Ty jsou letos poprvé v jednotném stylu Valdštejnských domků. Provozovatel trhů, kterým je letos městská společnost Elset, slibuje i pečlivý výběr trhovců.

„Prodejce na stáncích, včetně jejich sortimentu, jsme pečlivě vybírali. Naším sítem neprošel každý,“ řekl ředitel společnosti Michal Buzek.

Podle něho ale není jednoduché obsadit tržnici přesně tak, jak by si Liberečané nejspíš přáli. „Je třeba vnímat, že mnoho řemeslníků s krásnými výrobky, jak třeba Liberečané znají ze Sychrova, nemají možnosti obsadit stánek na tři týdny a jejich produkce není v takovém množství, aby po celou dobu měli dostatečnou nabídku. Tito pro nás atraktivní trhovci vyhledávají spíše jednodenní akce v menších městech, proto jsou tyto trhy či jarmarky populární a oblíbené,“ vysvětlil Michal Buzek a dodal: „Návštěvník trhů rád vnímá kulisu lákavých výrobků, je to někdy trošku jak muzeum, dívat se na řemesla, ale realita je založena na obchodu. Trhovec platí nemalou částku za pronájem stánku a pokud se návštěvník pokochá pohledem a nakoupí pak v obchodním centru, nelze se divit, že zájem prodejců s tradičními produkty obecně opadá.“

Provozovatelé by rádi vytvořili u radnice místo k setkávání, kam si najdou cestu celé rodiny, ale stane se i místem pro neformální pracovní setkání, jak to známe ze zahraničí. „Nemáme ambici se přibližovat možná až kýčovitým trhům v Německu. Chceme držet určitou eleganci a jednoduchost, aby naopak za tímto stylem začali přijíždět návštěvníci z jiných měst i zahraničí. Jsme ale na začátku. Je před námi první rok, který jistě přinese mnoho podnětů do dalších let. Budeme rádi za každou připomínku k naší práci od občanů Liberce,“ doplnil ředitel městské společnosti Elset, která bude adventní trhy v Liberci připravovat až do roku 2020.

Adventní trhy odstartují první prosincový den, kdy je dvě hodiny po poledni zahájí primátor Tibor Batthyány.

Na každý den, kromě nedělí, je připraven adventní program, kdy u radnice vystoupí například David Deyl, Michaela Sejnová spolu s Davidem Gránským nebo Jan Kříž. A například na pondělí je přichystán příjezd Mikuláše. Celý program je na www.trhyvliberci.cz.

Foto Facebook/Advent v Liberci

Štítky radnice, Liberec, Jan Kříž, David Deyl, Tibor Batthyány, Michaela Sejnová, Německo, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní trhy před radnicí odstartují ve čtvrtek. Stánky z předchozích let nahradily "Valdštejnské domky"  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.