Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silný vítr vyvrátil vánoční strom na náměstí v České Lípě. Hasiči mají na svém kontě desítky zásahů

Česká Lípa málem přišla o svůj vánoční strom na náměstí. Dvacetimetrový smrk shodil v noci na dnešek silný vítr, který náporem vytrhl kotvy z dlažby. Nikomu se nic nestalo, řekl operační důstojník hasičů Bohdan Marek. Ukázalo se, že strom pád v pořádku přežil, už zase stojí. Bylo jen nutné ho o zhruba pět metrů zkrátit.

V třetím největším městě Libereckého kraje vánoční strom poprvé rozsvítili minulou sobotu. Strom ukotvený na třech místech spadl na centrálním náměstí ve čtvrtek kolem 21:30. Zřejmě ho shodil poryv větru, který v tu dobu v nárazech dosahoval 64 kilometrů v hodině. "Okolnosti pádu prověřujeme," uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová. Podle prvotního zjištění policie nezjistila žádné pochybení.

Radnice původně předpokládala, že bude nutné v městských lesích vybrat nový vánoční strom. "Po odborném posouzení se však ukázalo, že strom není poškozen a po zkrácení kmene bude možné smrk znovu instalovat. Po důkladném zkontrolování ozdob a funkčnosti světelných řetězů bude opět sloužit k příjemné vánoční atmosféře českolipského náměstí," řekla mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová. Smrk byl ověšen ozdobami v barvách bílé, zlaté a červené. "Většina ozdob i hvězda překvapivě vydržela," dodala mluvčí.

V Libereckém kraji vánoční strom na náměstí spadl i před třemi lety. Tehdy noční vichřice zlomila smrk na náměstí v Jablonci nad Nisou. Hasiči v souvislosti se silným větrem měli v noci a ráno v Libereckém kraji kolem 20 výjezdů. "Nejčastěji na Českolipsku a Semilsku. Většinou jsme odstraňovali stromy z komunikací," dodal Marek.

Popadané stromy způsobily v Libereckém kraji i výpadky proudu. "Ráno byly tři poruchy na vysokém napětí a další na nízkém napětí," uvedla mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Poruchy museli energetici řešit na Českolipsku, Českodubsku, Frýdlantsku Tanvaldsku a Semilsku. "Na většině míst už byly v poledne dodávky obnoveny, jen na Semilsku se ještě na několika místech na odstranění poruch pracuje. Vítr už se utišil, žádné nové poruchy už nepřibývají," dodala Holingerová.

Štítky Česká Lípa, vánoční stromek, vichřice, strom, Liberecký kraj, okres Semily, Monika Bayer, okres Česká Lípa, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr vyvrátil vánoční strom na náměstí v České Lípě. Hasiči mají na svém kontě desítky zásahů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.