Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava střechy kaple na hradu Valdštejn se protáhne až do jara

Oprava střechy kaple hradu Valdštejn v Českém ráji se protáhne do jara příštího roku. Při pokládání nové krytiny se zjistilo, že krov není ukotven a střechu neunese. Krov se proto musí nejprve zpevnit, řekl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Turnov je majitelem hradu, který založil kolem roku 1260 rod Markvarticů.

Kaple svatého Jana Nepomuckého je od 18. století zdaleka viditelnou dominantou hradu. Řemeslníci její střechu opravují od poloviny srpna. Asfaltový šindel nahrazují pálenou bobrovkou, která kdysi na kapli byla. Původní krytinu se radnice rozhodla na střechu navrátit, aby celkový pohled na hrad byl jednotný. Bobrovka je i na klasicistním domě. Hotovo mělo být původně do konce října. Při pokládce bobrovky se ale začal rozestupovat krov a hrozilo, že dosedne na stropní klenbu kaple. "Ukázalo se, že krov není přikotven k obvodovému věnci kaple," uvedl Hocke. Při přípravě projektu se podle něj s něčím takovým nepočítalo a jen těžko to šlo zjistit bez toho, že by se střecha rozebrala.

Nyní řemeslníci zpevňují krovy, což by se mělo stihnout ještě letos. Oprava střechy bude pokračovat po zimě. "Ve vánici a mrazu by to nemělo smysl," uvedl starosta. Práce by podle počasí měly začít v březnu či dubnu, hotové by měly být do konce května. Zpevnění krovů stavbu prodraží skoro o 140 tisíc korun, celkové náklady se tak zvýší na 2,73 milionu korun.

Turnov plánuje pro hrad na příští rok ještě další opravy za pět milionů korun a stejně jako na opravu střechy kaple se na ně pokusí získat dotace. Zkultivovat chce město prostor před hradem, kde parkují auta. Opravit potřebuje i fasáda kaple a most vedoucí k hradu.

Valdštejn patří mezi nejnavštěvovanější památky v kraji, letos ho navštívilo skoro 55 tisíc lidí. Sezona pro něj sice už skončila, několik akci se tam ale bude konat i o adventu. Půjde především o koncerty. V sobotu 17. prosince je na programu povídání o Vánocích s vévodou Albrechtem z Valdštejna. Akce je spojená se zdobením vánočního stromku, návštěvníci by měli přinést vlastní ozdoby.

Autoři

Štítky hrad, střecha, kaple, Hrad Valdštejn, Turnov, Tomáš Hocke, Kaple svatého Jana Nepomuckého (Bystré), Český ráj, advent, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava střechy kaple na hradu Valdštejn se protáhne až do jara  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.