Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký kraj připravuje obnovu dalších čtyř alejí

Liberecký kraj chystá obnovu čtyř alejí za více než čtyři miliony korun. Už letos Krajská správa silnic Libereckého kraje podél silnic druhých a třetích tříd vysázela 420 nových stromů a s další výsadbou se počítá příští rok. Obnoveny by měly být aleje v Lomnici nad Popelkou, Cvikově, Sloupu a Světlé pod Ještědem. V plánu je obnova aleje v Pasekách nad Jizerou, tam se ale musí opakovat veřejná soutěž.

Liberecký kraj v minulosti kritizovali ekologičtí aktivisté z organizace Arnika za nedostatečnou výsadbu. Z dat poskytnutých silničáři vyplývá, že v období 2003 až 2015 padlo podél silnic nižších tříd v Libereckém kraji 3679 stromů, vysázeno však bylo jen 1207, nejvíc v loňském roce - 982. Údaje ale nejsou kompletní, protože je některé silniční správy neposkytly. Stejné statistiky ale také ukazují, že se v Libereckém kraji kácí v rámci Česka nejméně. V celé zemi bylo podle Arniky v daném období kolem cest vykáceno na 198.862 stromů a jen něco přes 120 500 bylo vysazeno.

Podle hejtmana Martina Půty (STAN) se bude krajská správa silnic v budoucnu věnovat ve větší míře nejen obnově povrchů silnic, ale také jejich okolí. "Rádi bychom udělali do rozpočtu pro Krajskou správu silnic řádek, ve kterém budou peníze na údržbu a obnovu zeleně. Když se jim to dá v celém balíku, tak oni mají vztah spíš k asfaltu než ke stromům, takže je potřeba tu obnovu a údržbu do toho nějak zahrnout," řekl Půta.

Podle ředitele Krajské správy silnic Jana Růžičky komplikují ale větší výsadbu nových stromů podél silnic vlastníci přilehlých pozemků. "Pokud tam dnes stojí strom, tak to vlastníkům většinou nevadí, ale pokud tam chceme vysázet třeba v té samé linii stromy nové, tak se řada vlastníků brání a samozřejmě pokud s nimi není dohoda, tak se to řešit nedá," popsal problém Růžička. Dá se podle něj čekat, že do budoucna se bude tento problém ještě prohlubovat. Zejména s většími zemědělskými organizacemi, které nemají vztah k Libereckému kraji, se podle Růžičky prakticky nedá diskutovat. "S nimi vůbec není řeč o tom, že bychom na okrajích jejich pozemku vysázeli stromy," dodal.

S velkou výsadbou stromů počítá zejména česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha", který by měl začít už příští rok na jaře. Počítá s opravou téměř 24 kilometrů silnic za 270 milionů korun a také s výsadbou 1500 stromů. V rámci nákladného projektu mají zmizet náletové dřeviny kolem některých silnic, ale také některé takzvané kočárové aleje vysazené zhruba před sto lety, které jsou pro Frýdlantsko typické. Původně se počítalo s vykácením 936 stromů, po protestech se jejich počet snížil na 500.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, silnice, alej, strom, Lomnice nad Popelkou, Světlá pod Ještědem, Martin Půta, Česko, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj připravuje obnovu dalších čtyř alejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.