Aktuálně

V Pihelu boural mladík s čerstvým řidičákem. Bilance: 8 zraněných, 2 těžce více...

Naivní divadlo uvede v sobotu novou inscenaci Vánoce aneb Příběh narození více...

Liberecký kraj letos Ještěd koupit nestihne více...

V hotelu na Ještědu se bude po letech o Štědrém dnu vařit

Autoři | Foto licon.cz

Na Ještědu se bude poprvé po zhruba 25 letech o Štědrém dnu vařit. Šéfkuchař Dominik Veselý připravil letos speciální menu, užijí si ho ale jen hosté, kteří budou v horském hotelu o Vánocích ubytovaní. K dispozici je tam 12 pokojů a jedno apartmá, za pobyt od pátku do neděle včetně snídaní a sobotního poledního a večerního menu host zaplatí 8650 korun respektive 10 tisíc za apartmá. V pátek ještě byly dva pokoje volné.

V menu nebude na Ještědu na Štědrý den chybět bílá klobása, rybí polévka, bramborový salát ani kapr, jako dezert šéfkuchař připraví svou vyhlášenou kakaovou roládu. "Chtěli jsme oslovit hlavně českou klientelu, menu je proto klasika, ale v úpravách ne úplně klasických," řekla Milena Lánská ze spolku Ještěd 73. Hosté podle ní budou mít celý hotel jen sami pro sebe, a k tomu také gastronomický zážitek. "Šéfkuchař bude na přípravu dohlížet a bude hostům k dispozici. Pro veřejnost mimo ubytovaných hostů bude restaurace zavřená," dodala. Pokud se ale zkušební Štědrý den povede, nevyloučila Lánská, že by se příští rok mohla nabídka rozšířit i pro příchozí.

Tradičně otevřená je na Štědrý den například restaurace v libereckém Grandhotelu Zlatý lev. "Pro tuto příležitost připravil šéfkuchař Robert Sklenář, speciální vánoční menu, kde nebude chybět oblíbená česká klasika, tedy rybí polévka s bylinkovými krutony a smažený kapr s bramborovým salátem, ani kulinářské delikatesy, které si na svátečním stole dopřávali i naši předkové, tedy šneky, u nás v podobě předkrmu šnečího ragů s cizrnou v tomatové omáčce s bylinkovým toastem a bramborovým chipsem," řekla mluvčí CPI Hotels Dana Belušová. Restaurace hotelu je podle ní na Štědrý den otevřena nejen pro hotelové hosty. "Získala si oblibu i mezi Liberečany" dodala.

Hlavně v Liberci a sousedním Jablonci nad Nisou má o Štědrém dnu otevřeno řada restaurací, většinou se ale odpoledne nebo v podvečer zavírají, protože Češi stále tráví Štědrý večer raději s rodinou. Ne všechny restaurace také nabízejí speciální vánoční menu. Jedním z mála podniků, které se otevřou večer, je jablonecká restaurace Radnice. Od 20:00 zve na Vánoční večírek, který je určen pro všechny, kdo chtějí jít večer z domu a pochlubit se přátelům vánočními dárky. "Vařit se nebude, bude to jen o nápojích," řekl jeden z tamních číšníků, sám je zvědavý, kolik lidí přijde. Rezervace zatím nemá.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Štědrý den, Ještěd, hotel, restaurace, Vánoce, CPI Hotels, GRANDHOTEL ZLATÝ LEV a.s.

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.