Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hlavní problémy kostela v Jindřichovicích? Střecha, krovy a vlhké zdivo

Není to tak dlouho, co se v Jindřichovicích pod Smrkem rozhodli zachránit kostel. Jejich sen? Mít z něj místo pro setkávání, kulturní akce, zkrátka nový středobod obce. Jenže kostel už je řadu let ve špatném stavu, který nikdo neřešil, obec si tak nechala udělat stavebně historický průzkum a výsledek je očekávaný.

„V současné době je kostel v havarijním stavu. Kompletní stavebně historický průzkum bude sloužit jako předprojektová příprava obnovy kulturní památky,“ zmínil na webu obce místostarosta Jindřichovic Luboš Salaba.

A co vlastně průzkum odhalil? Největším problémem je střecha. „Nejprve doporučuji řešit nejvážnější závadu. Tou je havarijní stav konstrukce krovu, střechy a souvisejících konstrukcí,“ řekl autor průzkumu Miloslav Semerák. Krov přitom podle něj pochází už z roku 1717 a dovnitř kostela zatéká střešní krytinou, která není v dobrém stavu. I díky tomu jsou části krovu uhnilé, což ovlivňuje i strop kostela, který se pod pohybujícím se krovem také prohýbá.

Odvlhčení zdiva i nová fasáda

Jindřichovice tak čeká spousta práce a hlavně shánění peněz. Po vyřešení střechy a krovu by pak totiž měly přijít na řadu další práce – zajištění oken a dveří, odvlhčení zdiva a pak také nové fasády a nakonec i úpravy interiéru.

Na kostel přitom více než sto let nikdo pořádně nesáhl. Například poslední oprava omítky proběhla v roce 1906 a elektroinstalece byla zavedena o šest let později, od té doby probíhaly už jen udržovací práce.

Kostel Nejsvětější Trojice je nejspíš středověkého původu. První zmínku o něm najdeme v matrice míšeňské diecéze z roku 1346. Své současné rozměry dostal kostel mezi roky 1717 – 1729. Současná podoba střechy pak pochází z roku 1883.

Přispějte na záchranu

Stavebně historický průzkum přišel na 22 500 korun, Liberecký kraj přispěl částkou 15 500, zbytek zaplatila sama obec.

Přispět na záchranu kostela můžete i vy. Obec má transparentní účet právě na obvovu této památky. Jeho číslo je 35-0985040399/0800.

Celý stavebně historický průzkum kostela i s řadou fotografií najdete tady

Autoři | Foto Kamila Kolaříková

Štítky kostel, krov, průzkum, Jindřichovice, Jindřichovice pod Smrkem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní problémy kostela v Jindřichovicích? Střecha, krovy a vlhké zdivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.