Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj odškodní dalšího majitele ovce, kterou zadávil chráněný vlk

Chráněný vlk obecný, který se usídlil v oblasti Českolipska, opět dal o sobě vědět. Letos v září roztrhal další ovci v obci Bezděz, poprvé útočil přímo v uzavřeném objektu. Liberecký kraj teď zaplatí jejímu majiteli náhradu škody ve výši 2200 korun. Dohromady přijala v letošním roce krajský úřad už pět žádostí o náhradu škody způsobenou vlkem za necelých 35 tisíc korun.

Stejný majitel dostane odškodné už potřetí. „Škodu majiteli ovce vyplatí Liberecký kraj, který má pro tento případ k dispozici dotaci od Ministerstva financí ČR vyhrazenou právě pro náhradu škody způsobenou vybranými zvláště chráněnými živočichy, mezi které vlci patří,“ říká Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Celkový počet vlků v Máchově kraji není aktuálně přesně znám, vloni na podzim a v následujících zimní měsících smečku tvořilo minimálně sedm vlků. "S mapováním vlků pomáhají během roku dobrovolníci Vlčích hlídek, kteří zatím sebrali přes 60 vzorků trusu na potravní a parazitologickou analýzu, z nichž přes dvacet bylo čerstvých, tedy vhodných i pro genetickou analýzu," doplnil koordinátor monitoringu velkých šelem Miroslav Kutal z Hnutí DUHA. Je pravděpodobné, že některá z předloňských a loňských mláďat již smečku opustila či v nejbližší době opustí a budou hledat nová teritoria, dodal.

Výskyt vlků byl v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj potvrzen v roce 2014. Od té doby se jim daří a úspěšně se rozmnožují. V oblasti mají podle odborníků dostatek kořisti, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Velkým přínosem vlka v krajině je tak podle ochránců přírody regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat, která poškozují lesní porosty. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině. 

Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích a nebo na Balkáně (po cca 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii a Německu jich přežívají pouze stovky. 

Štítky ovce, odškodnění, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Bezděz, Ministerstvo financí České republiky, Máchův kraj, Jiří Löffelmann, Hnutí DUHA, Iberský poloostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj odškodní dalšího majitele ovce, kterou zadávil chráněný vlk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.