Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Partička z Liberecka obletěla celý svět. Cesta jim trvala dva roky

Dva roky na cestě a pětadvacet procestovaných zemí. To je ve zkratce projekt Travel4ever, který vystihuje slogan Z kanclu kolem světa aneb stop otlačeným zadkům. Čtyřčlenná partička z Liberecka tak vykročila z každodenních stereotypů, které udává společnost. Motivem cesty pro ně bylo uskutečnit si sen procestovat daleké země Oceánie a Latinské Ameriky, na které zpravidla běžná dovolená nestačí. Chtěli též ukázat mladým lidem, že nemusí být po škole už jen zavřeni v „officu“. Jejich cesta skončila před několika týdny a Liberecká Drbna vyzpovídala jednoho aktérů Karla Štěpánka.

Karle, jak vznikla myšlenka projektu travel4ever.cz?

Už během vysoké školy jsme hodně cestovali. Tam si to ale člověk může zařídit, aby měl mezi semestry téměř čtyři měsíce volna. Jezdili jsme pracovat do USA nebo do Kanady a následně cestovali např. po národních parcích nebo z Aljašky na Havaj. Když jsme začali pracovat, nemohli jsme se smířit s myšlenkou několika týdnů dovolené za rok! Chtěli jsme navštívit Austrálii nebo Jižní Ameriku a na to prostě běžná dovolená nestačí. Začali jsme proto plánovat cestovatelský projekt.

Kdy začal tenhle projekt nabírat na reálných obrysech a kdy jste vyrazili?

Projekt jsme začali detailně formovat po naší úspěšné online žádosti o pracovní víza na Nový Zéland. Když jsme pak v březnu 2014 všichni čtyři víza obdrželi, bylo jasné, že pojedeme do světa na delší dobu. Začali jsme se sháněním sponzorů, kteří nám poskytli potřebné vybavení na kempování, trika projektu, repelenty, české vlajky, nože průvodce a další věci. Pak už stačilo „jen“ podat v práci výpovědi a v říjnu 2014 jsme mohli vyrazit do Hongkongu a Číny.

Kdo s Tebou cestu kolem světa absolvoval?

Na cestu jsme vyrazili celkem čtyři. Já se svou bývalou přítelkyní Editou, můj kamarád David a jeho sestřenice Káťa. S Editou jsme se rozešli už u třetí země, ale naštěstí jsme zůstali přátelé a mohli jsme spolu dál vycházet. Všichni jsme ukončili práce a udělali ten potřebný krok do neznáma. S odstupem času toho určitě nelitujeme, protože všechny ty zážitky z dvou let cestování jsou k nezaplacení.

Máš spočítáno, kolik zemí jsi procestoval?

Během dvou let to bylo 25 zemí. K Novému Zélandu jsme postupně přidali asijské země, Austrálii, Jižní a Střední Ameriku, Mexiko nebo třeba Kubu. Trasu jsme propojili a dvouletá cesta kolem světa přes 25 zemí byla na světě.

Kde jsi strávil nejvíce a kde naopak nejméně času?

Nejvíce času jsme strávili na Novém Zélandu a v Austrálii, neboť jsme tam několik měsíců též pracovali. Na cestování po Austrálii navíc potřebujete čas, protože tato země je obrovská. Má přibližně stejnou rozlohu jako kontinentální USA a my jsme tam najeli neuvěřitelných 22 tisíc kilometrů. Nejkratší čas jsme strávili v Hondurasu a El Salvadoru, neboť tyto země mají největší počet vražd na obyvatele na světě a situace. Nevíte, co se může přihodit a na policejní složky se příliš spoléhat nemůžete. Mají tam bohužel hodně problémů s korupcí a mafií.

Můžeš prozradit, kolik jsi měl na cestu našetřeno?

Z předchozího sezení na kancelářských židlích jsme měli každý našetřeno asi 250 tisíc korun. Zbytek peněz jsme si vydělali na Novém Zélandu, kde měl každý dvě práce. Naším dlouhodobým plánem je vydělávat si na cestování v bohatých zemích jako je Nový Zéland, Austrálie, Kanada či USA a poté je utratit při cestování v ekonomicky méně vyspělých zemích v Asii nebo Jižní Americe. Na Zélandu jsme vydělávali téměř 1000 novozélandských dolarů týdně, z čehož můžete např. v Jihovýchodní Asii žít i měsíc.

A kolik sis musel a jakou prací při cestě vydělat?

Během cesty jsme si každý vydělali dalších cca 300 tisíc korun při nejrůznějších druzích práce. Většinou jsme pracovali v restauracích a hotelech. David roztáčel pizzu, Edita byla servírka, Káťa prodávala zmrzlinu a já pracoval dokonce ve strašidelném domě. Dělal jsem si legraci, že vydělávám na cestování strašením lidí. Byla to pravda a jednalo se asi o mou nejlepší práci v životě. Pobíhali jsme v bludišti s nočním viděním a vysílačkou a strašili turisty. Vůbec jsem se necítil jako v práci a platili mě 16 dolarů na hodinu. V očích jsme měli zombie kontaktní čočky a na obličeji vytvořený krvavý make-up. Takové množství legrace jsem si v kanceláři neužil.

Necestoval jsi sám, neříkej, že vás někdy nepostihla „ponorka.“

Vyzkoušeli jsme si, že cestovat ve více lidech dlouhou dobu je nesmírně těžké, neboť zároveň s cestou se odehrávají i osobní životy čtyř jednotlivců. Asi po roce cesty nám v Austrálii pomohla několika měsíční pauza, ve které si každý dělal, co chtěl. Museli jsme si od sebe zkrátka odpočinout.

Najde se nějaký moment, kdy jsi to chtěl jednoduše zabalit a vrátit se domů do Liberce?

Ve Východním Timoru už jsem toho měl trošku dost. Jedná se o novou zemi, která se odtrhla od Indonésie v krvavé válce. V zemi byl po nestabilní situaci zaveden americký dolar a vše je neuvěřitelně drahé. Cestování proto bylo velmi obtížné! Celou dobu jsme stopovali a spali ve velkém horku ve stanu. 2 týdny jsme se koupali jen v moři a jedli, co se dalo. Další problém jsme měli s vízem zpět do Indonésie, které nám dlouho nechtěli vystavit. Nakonec se nám to povedlo. Většina lidí ve Východním Timoru byla naštěstí velice milá a dodala nám motivaci jet dál.

Když se řekne travel4ever.cz, co se Ti jednou větou vybaví?

Jak název napovídá (cestuj navždy), nebylo to jen o jedné cestě, ale jedná se spíše o životní styl. Jakmile jednou začnete, je těžké s cestováním přestat. Zvláště, když je toho ve světě tolik k vidění a poznání. Zastávám názor: Všude dobře, tak co doma!

A závěrem, co plánuješ teď? Vyrazíš opět na nějakou cestu kolem světa nebo něco podobného?

V současné době píši cestovatelské články pro různé časopisy a rozbíhám také cestovatelské přednášky po České republice. Už jich několik proběhlo a více se uskuteční v novém roce. Samozřejmě i v Liberci! Pomalu začnu plánovat další bláznivou cestu. Mohu prozradit, že tentokrát to bude, buď do Afriky, nebo do Indie!


Rozhovor poskytl Ing. Karel Štěpánek

Cestovatelský projekt Z KANCLU KOLEM SVĚTA aneb stop otlačeným zadkům!
Hlavní partner projektu HUDYsport a.s.

Sledujte další dobrodružství na www.travel4ver.cz a na fejsbuku www.facebook.com/travel4ever.cz

Z KANCLU KOLEM SVĚTA aneb Stop otlačeným zadkům!

Pátek, 23. prosince 2016, 22:31

Z KANCLU KOLEM SVĚTA aneb Stop otlačeným zadkům!
Z KANCLU KOLEM SVĚTA aneb Stop otlačeným zadkům!

Štítky projekt, Liberecký kraj, cestování, Austrálie, Karel Štěpánek, Nový Zéland, Oceánie, Latinská Amerika, USA, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Partička z Liberecka obletěla celý svět. Cesta jim trvala dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.