Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Liberci kvůli mrazům přibudou krátkodobě lůžka pro bezdomovce

V Liberci se kvůli očekávaným silným mrazům krátkodobě rozšíří nabídka ubytování pro bezdomovce. Od čtvrtka do soboty budou moci využít i Denní centrum Naděje nedaleko soudu ve Valdštejnské ulici. Pokud by jeho kapacita nedostačovala, převezmou provizorně bezdomovce i azylový dům Speramus a městská noclehárna v Kateřinkách.

"Předpověď počasí počítá se třemi silně mrazivými dny a nocemi, kdy chceme lidi bez domova více chránit," uvedl Langr. Teploty v noci by měly v dalších dnech klesnout pod minus deset stupňů Celsia. "Lidem bez domova budeme za pomoci strážníků rozdávat letáky, kde najdou detailní informaci, kdy a kde se mohou ohřát či strávit noc," dodal.

V Liberci podle analýzy žije asi 170 bezdomovců, další stovky jsou tím ohroženi. Přebývají u známých, v nelegálních příbytcích či zahradních chatkách. Největší část tvoří lidé nad 40 let, asi pětinu senioři. Ne všichni bezdomovci ale nabídky k přespání využijí. "Mnozí bezdomovci jakoukoli podporu odmítají, protože se zkrátka cítí venku dobře za všech okolností," uvedl Langr.

Denní centrum Naděje se obvykle uzavírá v 18:00 a o víkendu nefunguje vůbec, v dalších třech dnech ale bude mimořádně přístupné také od 20:00. Lůžko je schopno nabídnout až 15 lidem. "Pokud jich přijde více, budou muset sedět," uvedl vedoucí centra Pavel Matějka. Podle něj možnost přespání nabízeli i při dvou mrazivých dnech loni a využilo toho kolem deseti lidí. Kapacita ubytovny v Kateřinkách, kterou provozuje také Naděje, je 35 lůžek. "Zcela plno tam bylo před Vánoci, pak se asi deset míst uvolnilo a od začátku tohoto týdne se začíná ubytovna opět naplňovat," uvedl Matějka. Takřka zaplněný je i Sperasmus s kapacitou 25 míst.

Podle Langra už od začátku prosince distribuují v mrazivých dnech ve všech azylových zařízeních jízdenky na MHD, aby lidem bez domova usnadnili přepravu. Ubytovna pro muže v Kateřinkách na okraji města je od centra vzdálená pět kilometrů a ženy se zase mohou snadněji přepravit do noclehárny na okraji Jablonce. "Vynahrazujeme tak zatím kapacitu neexistujícího azylu pro ženy a rodiny s dětmi, který by ale v Liberci měl stát už v roce 2018 v bývalé mateřské škole ve Věkově ulici," uvedl náměstek.

Autoři

Štítky bezdomovec, Liberec, Pavel Matějka, mráz, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci kvůli mrazům přibudou krátkodobě lůžka pro bezdomovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.