Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci se schyluje k dalšímu soudnímu sporu. Teplárna žaluje město kvůli údajnému neplnění smlouvy

Teplárna Liberec dnes podala žalobu na město, které je jejím menšinovým vlastníkem. Podle představenstva porušila liberecká radnice smlouvu, když do teplárny nevložila majetek města. Náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) dává ve sporu přednost mimosoudní dohodě.

Teplárna Liberec zásobuje skoro 15 tisíc domácností. Patří do skupiny MVV Energie CZ, město má třicetiprocentní podíl. Na vložení majetku, za který teplárna platí nájem, se dohodli akcionáři v roce 2015 s cílem zlevnit teplo pro odběratele. Vklad majetku obou akcionářů v hodnotě asi 392 milionů korun se měl uskutečnit v okamžiku, kdy objem volných prostředků dlouhodobě klesne pod 20 milionů korun. Teplárna se tak jistila, aby neskončila ve ztrátě. Vkladem by za nájemné ročně ušetřila 50 milionů korun, z toho deset milionů dostával Liberec. Úspora by zpočátku ale nebyla tak velká, MVV měla ve splátkách dostat zhruba 120 milionů korun, aby odpovídal poměr vloženého majetku akcionářským podílům. Liberec ale výši ocenění zpochybňuje, podle některých jeho posudků je hodnota majetku MVV až o 100 milionů korun nižší.

O vložení majetku požádala teplárna loni. Podle místopředsedy představenstva Jaroslava Pantůčka mělo město dostatek času na splnění této podmínky. "Podání žaloby ale nemůžeme odkládat. Je to naše pojistka pro případ, že se nedohodneme a město smlouvu nesplní," uvedl Pantůček. Zahájení soudního sporu očekává v březnu či dubnu. "Finální řešení sporu musí přijít co nejdříve, ať již dohodou, nebo soudním rozhodnutím. Splnění smlouvy je jediná cesta, jak může teplárna dodržet své závazky vůči odběratelům tepla a udržet dlouhodobě snížené ceny tepla," dodal. Podle teplárny může Liberec sporem přijít až o 140 milionů korun.

Vedení města zatím nepovažuje požadavek teplárny za opodstatněný. Podle radnice teplárna neprokázala, že nastaly okolnosti vyžadující vložení majetku. "Pokud spor začne, tak je to na několik let. Nemáme z toho ale žádnou obavu, jsme si dostatečně jisti našim postupem," řekl dnes Korytář. Přednost ale podle něj dávají dohodě. "Věřím, že jednání v lednu a únoru povedou k tomu, abychom se dohodli na společném řešení," řekl náměstek.

Sporných bodů je více. Vedení města se například nelíbí koncepce rozvoje teplárny, předloží proto vlastní. Město chce získat také přístup ke smlouvám mezi teplárnou a společnostmi ze skupiny MVV. Nepovažuje je za výhodné pro teplárnu. "Teplárna nám tyto smlouvy opakovaně odmítá poskytnout, proto jsme připraveni je začít vymáhat právní cestou. Zejména druhý akcionář, skupina MVV, si musí uvědomit, že Teplárna Liberec je náš společný, nikoliv pouze jejich podnik," řekl již dříve Korytář. Teplárna argumentuje tím, že tyto informace může podat jen zástupcům města v představenstvu. Kvůli tomu naopak Liberec hrozí žalobou teplárně.

Autoři | Foto MVV

Štítky Liberec, radnice, Jan Korytář, žaloba, teplo, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se schyluje k dalšímu soudnímu sporu. Teplárna žaluje město kvůli údajnému neplnění smlouvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.