Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Další oblečení od vás posloužilo dobré věci. Drbna tentokrát vyrazila mezi lidi bez domova i s teplou polévkou

Liberecká Drbna společně s členy nadačního fondu Ma-Ma Foundation opět vyrazila mezi lidi bez domova s autem plným teplého oblečení, spacáků, dek a tentokrát také s hrncem horké polévky z restaurace Mlsnej Kocour v Liberci. Všechno oblečení jste na základě naší výzvy darovali vy, čtenáři Liberecké Drbny.

Zatímco o prvním víkendu roku 2017 jsme vyrazili mezi lidi bez domova v centru Liberce, v polovině tohoto týdne jsme společně s městskou policií navštívili několik míst ve Starých Pavlovicích a v Růžodole. Právě ve středu v ranních hodinách, kdy jsme opouštěli redakci a nakládali věci do auta, panovaly venku opět teploty hluboko pod bodem mrazu. „Jen doufám, že všichni budou v pořádku,“ podotkl okrskář Jiří Peřina. Právě on nám byl celé dopoledne pravou rukou při hledání těch nejzapadlejších míst, kde se lidé bez domova zdržují.


Možná ani sousedé neví, že za jejich domem přebývá Vašek, který se na ulici dostal nedávno.

Nejprve vyrážíme do Starých Pavlovic, kde se seznamujeme s Vaškem, který přebývá na okraji jednoho lesíka. „Přesné místo ale nepište, znáte lidi,“ požádal. Zatímco mu do pytle balíme čisté a suché oblečení, rozpovídá se o tom, kdy se dostal na ulici. „Není to zas tak dlouho, dělal jsem třeba na stavbě lázní v Chrastavě. Pak jsem přišel o práci a teď nemám doklady ani rodný list, tím pádem jsem bez nároku na cokoliv,“ dodal. Na okraji lesa žije sám, ještě nedávno mu ale dělala společnost kočka, která mu před několika měsíci zemřela.

Zatímco Vašek působí i přes složitou životní situaci spokojeně, to samé se nedá říci o trojici Poláků, kteří přebývají pod přístřeškem u vybydlené haly pod Koloseem. „Jsem z Katovic. Jednou na Silvestra jsem přijel do Liberce slavit konec roku, okradli mě a už jsem tu zůstal,“ řekl jeden z trojice. Společně s dalším svým krajanem a jeho známou spí pod přístřeškem beze stěn. Před mrazy je tak chrání jen několik vrstev oblečení. „Jestli se někdy vrátím domů? Těžko říct,“ dodal.


Trojice Poláků přebývá pod přístřeškem kousek od Kolosea. 

Naopak ve stanu tráví mrazivé dny pár, který si zřídil provizorní bydlení nedaleko tréninkového hřiště Slovanu u cyklostezky podél řeky Nisy. Jednatřicetiletý mladík je na ulici už jedenáctým rokem. „Žil jsem takhle ve Španělsku i Francii, tam bylo o poznání tepleji,“ poznamenal. Pořádek se ale snaží udržovat nejen ve svém stanu a jeho okolí, ale také kolem cyklostezky. „S tímhle pánem vycházíme úplně bez problémů. Dáváme mu pytle na odpadky a on nám tu udržuje pořádek kolem cyklostezky,“ doplnil strážník.

Skoro dvě stovky lidí bez domova

Na ulici se může ale ocitnout ze dne na den každý z nás. Zhruba sedm tisíc obyvatel Liberce se z ekonomických, sociálních, zdravotních, národnostních či jiných důvodů není schopno „začlenit“ a je podle loňské analýzy ohroženo sociálním vyloučením. V drtivé většině případů se jedná o příslušníky etnických menšin, seniory a osoby s nízkými kompetencemi pro řešení životních situací. Necelá tisícovka z nich žije v sociálně vyloučených oblastech, kterých je podle analýzy v Liberci sedm.

A kolik lidí žije v Liberci bez střechy nad hlavou? Zkuste si tipnout. Číslo to není zrovna malé. Podle posledních čísel je ve stotisícovém Liberci na 170 lidí bez domova, většině z nich je přes čtyřicet let a pětina je v důchodu. Mezi nimi nejsou započítáni lidé v takzvaném skrytém bezdomovectví, kteří žijí po známých či v zahradních chatkách.

Výzva oslovila více než stovku z vás

První várku oblečení jsme tak společně s nadačním fondem Ma-Ma Foundation, který pomohl s organizací, rozvezli potřebným začátkem roku, druhou tento týden. Liberecká Drbna vyrazí do terénu ještě příští týden, kdy rozveze poslední várku teplého oblečení, které jste darovali. A pokud najdete doma ještě pár použitelných kousků teplého ošacení nebo třeba dek, bot, či ponožek, kontaktovat můžete liberecké centrum Naděje nebo Červený kříž, kde oblečení pro lidi bez domova ocení.

PSALI JSME: Tuhé mrazy sevřely Liberecko, Drbna lidem bez domova rozvezla první várku oblečení od čtenářů

Liberecká Drbna děkuje všem, kteří se do sbírky materiální pomoci lidem bez domova zapojili. Redakci se s nabídkou pomoci ozvalo více než 100 osob a firem. Další materiální pomoc prosíme směřujte uvedeným organizacím.

Foto Pavel Koudelka

Štítky oblečení, bezdomovec, Liberec, Drbna.cz, Pavlovice, cyklostezka, Jiří Peřina, Červený kříž, silvestr, Růžodol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

winki winki

Ostuda tohoto druhého totalitního režimu že se nepostarají o tyto chudáky. Je mi z tohoto režimu na zvracení.

Sobota, 14. ledna 2017, 20:17Odpovědět

FOTO: Další oblečení od vás posloužilo dobré věci. Drbna tentokrát vyrazila mezi lidi bez domova i s teplou polévkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.