Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Střední Evropa zamořena pervitinem, kokain u nás oblíbený není

Je tu opět čas na další novinky z vědy. Podíváme se na to, jak vědci měří spotřebu jednotlivých drog v evropských městech a také na lásku, která nezná hranice.

Jak poznat spotřebu drog ve městech? Z odpadních vod!

Vědci z Sewage Analysis CORe group Europe (SCORE) zkoumali vzorky z čistíren odpadních vod ve více než padesáti městech z osmnácti zemí Evropy. V České republice odebírali vědci vzorky jen v Českých Budějovicích, ale i tak z jejich zkoumání vyplývají zajímavá data. Vzorky byly odebírány v březnu 2016 každý den, následně přepočítány na počet obyvatel a průtok vody. Poté byla určena spotřeba drog. Vědce zajímaly čtyři skupiny drog – amfetaminy, metamfetaminy, kokain a extáze.

Jak to tedy dopadlo? Kokain je oblíbený především v západní Evropě. Vůbec nejvíce v Londýně. U nás byla naměřena zanedbatelná čísla. To amfetaminy jsou oblíbené především v Nizozemsku, Belgii, na západě Německa a na severu Evropy. V čem držíme absolutní prim, je metamfetamin, konkrétně pervitin. Střední Evropa je opravdu zamořená touto drogou. Extáze je nejoblíbenější v Nizozemsku a na severu Evropy, poměrně rozšířená je ale napříč starým kontinetem.

Láska nezná hranic, ani ve zvířecí říši

Láska v mezích jednoho druhu je samozřejmě úplně běžná. Je známo i mnoho případů homosexuality u zvířat. Aby se ale jedinec jednoho druhu pokoušel o přízeň jedince druhu jiného, to je velmi, velmi vzácné. Samozřejmě tady máme případy, kdy se pes snaží jaksi pomilovat například pánovu nohu, ale v divoké přírodě se to opravdu moc často neděje. Vlastně jsou zaznamenány jen dva případy.

Poslední pochází z listopadu roku 2015 z Japonska, kde byl pozorován makak, který se vůbec nepokoušel uspět u samic vlastního druhu. Zajímal se totiž o samice jelena siku. Během pozorování se pokoušel hned o dvě. Ta první mu vyhověla, i když ji neproniknul, přesto ejakuloval. Podruhé se jiná samice bránila a makak tak odešel zklamaný. Obě samice ale dosti urputně bránil, a kdykoli se přiblížil jiný makak, zahnal ho. Jiný příklad je znám z mrazivějšího prostředí, kdy se lachtan americký zamiloval do tučňáka královského a jakmile ukojil své touhy, tak ho snědl. Vysvětlení mezidruhového sexuálního styku zatím vědci žádné nemají.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky droga, střední Evropa, Evropa, Nizozemsko, Česko, České Budějovice, Score, Londýn, Německo, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Střední Evropa zamořena pervitinem, kokain u nás oblíbený není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.