Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Padající rampouchy zničily část střechy sklárny v Harrachově

Rampouchy zničily část střechy sklárny Novosad v Harrachově. Na opravu zřejmě nebude stačit milion korun. Problémem jsou teploty kolem nuly, při kterých sníh ze střech pomalu odtává a vytváří i více než dvoumetrové rampouchy. Na výrobu ale poškození střechy vliv mít nebude. Rampouchy prorazily plochou střechu v zadní částí areálu, výroba ale pokračuje, sklárna zůstává otevřena i turistům.

Spadly rampouchy z hutní haly z výšky nějakých čtyř pěti metrů na plochou střechu, kterou tam v 70. letech postavili. Zničilo to asi 200 metrů čtverečních střechy. Místy je vidět skrz," popsal škody majitel sklárny František Novosad. Už před deseti se tam něco podobného stalo, třetinu střechy museli tehdy vyměnit. „Teď budeme muset udělat ten zbytek, milion na to zřejmě stačit nebude, zatím jsme to provizorně přikryli," poznamenal majitel. Ze všech objektů sklárny proto podle něj odstraňují rampouchy a také sníh.

Harrachovská sklárna je nejstarší funkční sklárnou v Evropě a zřejmě i na světě, v roce 2012 oslavila 300 let existence. V areálu je muzeum skla a také dvě chráněné památky - historická brusírna a kamenný mlýn. V posledních desetiletích přibyl také minipivovar a pivní lázně. I v 21. století vyrábějí v Harrachově sklo tradičním způsobem, proto je tamní sklárna oblíbeným cílem turistů. Loni tudy prošlo 70 tisíc lidí, což bylo nejvíc od otevření sklárny turistům.

Problémy se sněhem a ledem nejsou jen v Harrrachově, ale po celém kraji. V Novém Boru na Českolipsku se v sobotu dopoledne pod náporem sněhu propadla střecha u soukromého zdevastovaného objektu v ulici T. G. Masaryka. Majitel musí nechat některé zdi zbourat. Nařídil to statik. Hlavní ulice zůstává do odvolání uzavřena. Sníh ze střech odklízejí majitelé objektů také například v Jablonci nad Nisou, kde jen za víkend napadlo přes půl metru sněhu.

K odstranění nebezpečného převisu nad vstupem do školy vyjížděli dnes ráno hasiči do Slané u Semil. „Převis hrozil pádem na děti, hasiči tam s pomocí automobilového žebříku a ručního nářadí převis odstranili," řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Jinak podlé ní ale hasiči sníh a rampouchy ze střech neodstraňují, to si musí vlastníci objektů zajistit sami. „Vyjíždíme jen k takovým nebezpečným případům, kdy jsou ohroženy zdraví a životy," řekla.

Autoři | Foto Sklárna Novosad

Štítky střecha, sklárna, rampouch, Harrachov, František Novosad, Tomáš Garrigue Masaryk, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padající rampouchy zničily část střechy sklárny v Harrachově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.