Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec v úterý rozhodne, zda vyhlásí kalamitní stav

Liberec zvažuje vyhlášení kalamitního stavu, rozhodnutí padne v úterý. Od pátku připadlo ve stotisícovém městě v průměru 40 centimetrů sněhu. Kalamitní stav platí od dnešních 11:00 v sousedním Jablonci, v podhorském městě napadlo dokonce přes půl metru sněhu.

Dnes odpoledne bylo v ulicích krajského města nasazeno přes 100 pracovníků technických služeb. Problémy jsou zejména s udržením chodníků ve schůdném stavu. "Malá mechanizace, kterou využíváme právě na úklid chodníků, je v důsledku velkého spadu sněhu na hraně strojních možností. V zúžených místech dochází k velkému zatížení mechanizace, a proto je potřeba v určitých lokalitách města, ale především na sídlištích, přistoupit ke zvýšenému využití ručního odklízení sněhu s dalším využití externích mechanismů a lidských zdrojů," uvedl náměstek primátora Tomáš Kysela (býv. ANO).

Problémem začíná být i údržba křižovatek, kvůli velkému množství odklizeného sněhu mají řidiči špatný rozhled. "V neposlední řadě začínají být problémem úzké profily komunikací," dodala mluvčí města Jana Kodymová.

Koordinaci nad řešením problémů vzniklých ze zimní údržby převezme operační štáb, který bude tvořen zástupci města, policie, technických služeb, svozové společnosti a dopravního podniku. Právě operační štáb v úterý rozhodne, zda bude nutné vyhlásit kalamitní stav. Podle aktuální předpovědi počasí by sněhové srážky měly v Liberci dnes navečer ustávat.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky Liberec, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec v úterý rozhodne, zda vyhlásí kalamitní stav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.