Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tradičních Fauna trhů v Liberci se ptačí chřipka nedotkla

Nabídky oblíbených Fauna trhů, které se už devět let pravidelně konají v Liberci, se omezení trhů s ptactvem v souvislosti s ptačí chřipkou nijak nedotklo. Opeřence tam chovatelé nabízejí jen výjimečně. Účast byla dnes ale citelně menší než v jiných měsících. Mnohé chovatele ze vzdálenějších míst odradil sníh, další se omluvili kvůli chřipkám a nachlazení, řekl dnes Lukáš Vojáček, který je jedním z organizátorů.

Od 10. ledna zakázala Státní veterinární správa v souvislosti s ptačí chřipkou pořádání svodů drůbeže a ostatního ptactva a zejména právě trhy s drůbeží a ostatními ptáky, výstavy, přehlídky a chovatelské soutěže i soutěže poštovních holubů. Omezení má zabránit šíření nákazy. Na celém území Česka je už devět ohnisek chřipky, která napadá zejména vodní ptactvo a drůbež. Nejvíc jich je na Moravě a v jižních Čechách. V Liberci ale Fauna trhy nabízejí opeřence výjimečně. "Měli bychom o ně zájem, ale chovatelé ptáků dávají přednost vlastním akcím," řekl Vojáček.

Fauna trhy mají v Liberci tradici a pravidelně přilákají kolem 500 návštěvníků. Konaly se nejdříve jednou do měsíce v České Besedě a od roku 2010 v kongresovém sále Centra Babylon. "Pravidelně přijíždí kolem 20 až 25 chovatelů, nejsou to lidé, kteří by s tím kšeftovali, ale narodí se jim třeba agamky, a tak je sem pak přijdou prodat," vysvětlil Vojáček, sám zkušený chovatel. Dnes tu ale byl jen jako pořadatel, obchodovali jeho synové, kteří nabízeli mladá morčata z vlastního chovu.

Pořídit lze na Fauna trzích hlavně exotická terarijní zvířata, jako jsou hadi, ještěrky, želvy nebo pavouci. Dnes tu byli ke koupi i v posledních letech populární zakrslí králíci ale také menší hlodavci. Chovatelé nabízejí i potravu pro zvířata, lidé se ale chodí také poradit s odborníky, jak postavit terárium, po domluvě bývá přítomen i veterinář. "Teď je účast menší i proto, že nová mláďata se začnou líhnout až na jaře, takže nabídka je omezená. Chovatelé nabízejí hlavně starší zvířata," vysvětlil důvody menší nabídky Vojáček.

Autoři | Foto Terra Animal

Štítky Liberec, ptačí chřipka, Lukáš Vojáček, ptáci, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Morava, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradičních Fauna trhů v Liberci se ptačí chřipka nedotkla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.