Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký kraj chystá znovu nákup elektřiny a plynu na burze

Liberecký kraj znovu připravuje nákup elektřiny a plynu prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno. Nakoupit chce zhruba 82.057 MWh plynu a 26.620 MWh elektřiny na rok 2018. Energie bude nakupovat nejen pro sebe a své příspěvkové organizace, ale účast nabídnul i obcím. Od roku 2013 se díky nákupům na burze podařilo Libereckému kraji snížit náklady na energie na méně než polovinu.

Na letošní rok se díky nákupu v aukci a velmi nízkým cenám komodit podařilo nakoupit energie za necelých 49 milionů korun bez DPH. Ještě v roce 2013 přitom platil kraj více než 113 milionů. "Centrálními nákupy Liberecký kraj ročně dosahuje milionových úspor. Od roku 2014 nám náklady za komoditní složky klesly dohromady o téměř 154 milionů korun. Věřím, že i nejbližší nákup na burze přinese školám, domovům seniorů i Krajské nemocnici v Liberci další úspory," poznamenal náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Nákup na burze se Libereckému kraji osvědčil a využívá ho například i Liberec nebo liberecký dopravní podnik. "Nákup na burze je transparentní veřejnou soutěží, zapojit se do ní mohou jen prověřené firmy. Pokud dodavatel zvítězí na burze, kraj s ním uzavře smlouvu. Není možné, aby výsledek napadl u antimonopolního úřadu neúspěšný uchazeč jako při běžných veřejných soutěžích, to je velká výhoda," popsal přednosti nákupu Pieter. Výhodou je podle něj i rychlost nákupu.

Centrální nákupy využívá Liberecký kraj i při běžných veřejných zakázkách, kde se také daří dosahovat výrazných úspor. Loni kraj vyhodnotil 114 zakázek, jejichž cenu se podařilo v soutěžích snížit o více než čtvrtinu na necelých 526 milionů korun. V letošním roce připravuje podle Pietera kraj také velkou zakázku na služby mobilního operátora. Naposledy byly tyto služby předmětem soutěže v roce 2014, kdy se podařilo mobilní volání a datové služby pro kraj a jeho organizace zlevnit na polovinu.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, burza, elektřina, energie, Českomoravská komoditní burza Kladno, Marek Pieter, Krajská nemocnice Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chystá znovu nákup elektřiny a plynu na burze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.