Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Vesci zasněžují lyžařské kolečko. Dlouhé bude jeden kilometr

Dlouhé debaty jsou u konce, ve Vesci se rozběhla sněžná děla. Jeden z nejmodernějších lyžařských areálů na světě vznikl pro lyžařský šampionát v roce 2009, žádným centrem lyžařů se ale nikdy nestal. Pomoci má umělé zasněžování, které ocení nejen lyžaři, kteří to mají do Bedřichova dál, ale hlavně lyžařské oddíly, které ve Vesci najdou skvělé podmínky.

Inspirací pro Vesec je Vrchlabí, kde už druhým rokem využívají čtyřkilometrový okruh s umělým sněhem. Naději Liberci dává i to, že tamní areál neleží zase o tolik výš než Vesec. Vrchlabský areál je ve výšce kolem 475 m n. m., ten liberecký kolem 450 m n. m. „Hledali jsme způsob, jak trať ve Vesci zasněžovat a provozovat co nejefektivněji a s co nejnižšími možnými náklady. Na zasněžování okruhu nám jich bude stačit maximálně deset děl,“ nechal se už dříve slyšet primátor Liberce Tibor Batthyány.

Na nákladech na zasněžování a úpravu tratí se pak podílí i Svaz lyžařů ČR. Do budoucna by mohli přispívat i sami lyžaři, třeba nákupem suvenýrů, jako je to ve Vrchlabí.

Možnost přípravy ve Vesci velmi kvitují lyžařské oddíly, pro které je Bedřichov z ruky a také jim nenabízí tak dobré podmínky. „Bedřichov neposkytuje tak kvalitní tratě s dostatečnou kapacitou a není tam pro nás prakticky žádné zázemí. Problém je to i pro rodiče, dojíždění a parkování na Bedřichově je časově a finančně velmi náročné, nemůžeme využívat ani parkovacích karet sponzorsky získaných od Apartmánů, protože místa jsou obsazena návštěvníky nerespektující dopravní značení,“ popisuje komplikace s tréninkem v Bedřichově trenér TJ Dukla Liberec Tomáš Valoušek.

Podle něj se o víkendu v Jizerkách trénovat nedá vůbec, tratě i parkoviště jsou přeplněné turisty. Vesec je tak pro závodníky ideální. „Vesec nabízí tratě vhodné jak pro malé děti od šesti let, tak pro juniorské členy oddílu. Navíc zázemí areálu má dostatečnou kapacitu s lepší dopravní obslužností,“ dodává trenér oddílu, který má 137 závodníků do osmnácti let.

Zasněžování díky příznivému počasí potrvá až do úterý. V těchto dnech je i částečně omezen provoz na stadionu a vlevo dole za mostem. Pak už by mělo kolečko sloužit lyžařům.

Autoři | Foto MML

Štítky lyžař, Bedřichov, Liberec, Vrchlabí, Tibor Batthyány, Dukla Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vesci zasněžují lyžařské kolečko. Dlouhé bude jeden kilometr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.