Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pozemky zkrachovalé liberecké Intermy jsou na prodej

Pozemky z majetku zkrachovalé liberecké stavební společnosti Interma jsou na prodej. V nabídce společnosti Naxos jsou stavební parcely, vila s kancelářemi v Zeleném Údolí, ale také přístupové komunikace k sedmi bytovým domům v ulici Seniorů v Liberci. Celkem jde o osm výběrových řízení na majetek, za který žádají věřitelé nejméně 47,2 milionu korun bez DPH. Lhůta pro podání nabídek končí 17. února.

Komplikací může být prodej majetku Intermy hlavně pro obyvatele sedmi bytových domů v ulici Seniorů 1616 až 1622 v liberecké čtvrti Zelené Údolí. Na prodej jsou totiž přístupové komunikace k domům, na nichž jsou také parkovací místa pro jejich obyvatele. "O prodeji jsme proto informovali město i společenství vlastníků," řekl dnes Tomáš Doubrava, který má prodej nemovitostí na starosti. Zájem ale podle něj zatím neprojevili.

Komunikace se nabízejí společně se zelení jako jeden celek. Dohromady jde v tomto případě bezmála o 9000 metrů čtverečních ploch, za něž věřitelé žádají nejméně 1,9 milionu korun bez DPH. "Tak už jsme majetek dostali rozdělený," řekl Doubrava. Užívání komunikací není zajištěno věcnými břemeny, a tak se může stát, že v případě prodeje majitelé či nájemníci bytů o možnost přístupu k domu a bezplatné parkování přijdou nebo za ně budou muset zaplatit.

Interma vznikla v roce 1994. Jejím největším vlastníkem byla do roku 2010 stavební společnost Hochtief VSB a.s., dnes ji vlastní jen soukromé osoby. Od svého vzniku postavila firma více než 5000 bytů nejen v Liberci, ale také v Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi, Kosmonosích nebo Vrchlabí. Ještě v roce 2008 zaměstnávala 400 lidí a její obrat přesahoval miliardu korun. Předloni už uskutečnila zakázky jen zhruba za 190 milionů korun.

Interma je v konkurzu od května loňského roku. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podali sami vlastníci kvůli neschopnosti dostát závazkům vůči věřitelům. Firma ukončila stavební činnost a nemá žádné zaměstnance. V insolvenčním řízení přihlásilo své pohledávky přes 200 věřitelů, kteří se domáhají vyplacení více než 345 milionů korun. Největším věřitelem je Česká spořitelna, které firma dluží 77,5 milionu korun. Více než 30 milionů korun se domáhá společnost Hochtief.

Autoři | Foto Interma

Štítky Liberec, Zelené údolí, Naxos, Hochtief, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozemky zkrachovalé liberecké Intermy jsou na prodej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.