Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na obnovu hospodářského dvora v Zákupech se pokusí získat dotaci

Na obnovu barokního hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku se pokusí památkáři získat evropskou dotaci. Žádost podají do konce března. Pokud ji získají, rekonstrukce by mohla začít na podzim příštího roku.

Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Vznikl ve druhé polovině 17. století a podle odhadu je na jeho obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. Z evropského programu ale mohou památkáři čerpat maximálně pět milionů eur (cca 135 mil. Kč). To podle Kadlece vystačí zhruba na třetinu areálu. V plánu je rekonstrukce konírny. "Je to ta nejcennější část, je stavebně architektonicky unikátní," uvedl ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec.

Konírna, v níž v minulosti bylo ustájeno až 60 koní, potřebuje kompletní rekonstrukci. "Naším cílem je provést stabilizaci budovy, protože tam je hodně spodních vod a drenáže jsou zanesené. To je první důležitý krok. Opravit se také musí komplexně statika, krovy," uvedl Kadlec. Podle něj je také potřeba udělat nové střešní pláště a udělat interiérové a exteriérové úpravy.

V plánu je dokončit rekonstrukci do roku 2020. V přízemí by měla vzniknout expozice zaměřená na dopravu v době, kdy Habsburkové využívali Zákupy jako letní rezidenci. "Měly by tam být ukázky koňských postrojů, kočáry nebo třeba kufry, co se používaly," nastínil Kadlec. Další expozice bude v prvním patře, které v druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře. Podle Kadlece tam chtějí dát předměty odkazující na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady. "Idea je taková, že tam bude historická fotka, jak to vypadalo na tom zámku a pokoj sestavíme z mobiliáře, který z toho zámku máme," uvedl Kadlec. Expozice by mohla připomínat například zaniklý zámek v Mimoni nebo zámek ze Sloupu v Čechách, který dnes slouží jako domov důchodců.

Podle Kadlece by do budoucna chtěli opravit i další části hospodářského dvora. Rekonstrukci potřebuje například budova bývalého pivovaru, chlévy či prostory, které v minulosti obýval obslužný personál zákupského zámku.

Autoři

Štítky hospodářský dvůr, zámek, Zákupy, rekonstrukce, okres Česká Lípa, Národní památkový ústav, Liberecký kraj, Habsburkové, Sychrov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu hospodářského dvora v Zákupech se pokusí získat dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.