Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Anketa: Nakupujete padělky známých značek?

Co spojuje značky Sneaker, George Gina&Lucy, Burberry nebo Adidas? Patří mezi nejpadělanější zboží na českém trhu. Jen během loňského roku provedla Česká obchodní inspekce na severu Čech 327 kontrol a téměř 88 procent z nich odhalilo prodej padělků. Pokuty, které inspekce udělila, se blíží milionu.

„Kromě výskytu výrobků porušujících práva duševního vlastnictví ve stánkovém prodeji a běžných obchodech je trvalým problémem nabídka a prodej falzifikátů prostřednictvím internetového prodeje,“ shrnul závěr kontrol mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Mezi nejpadělanější sortiment patří dlouhodobě textil. Hned za ním následuje obuv a audio-video. Padělatelé se nezdráhají nabízet také repliky známých značek hodinek.

Za to udělili během loňského roku v Libereckém a Ústeckém kraji přes 225 pokut v celkové výši 896 tisíc korun. „Bylo by však naivní předpokládat, že peněžní sankce a zabrání zboží odradí prodejce od nabídky padělků. Pokud budou spotřebitelé o falzifikáty značkových výrobků mít zájem, budou jim jejich distributoři všemožně vycházet vstříc,“ řekl ústřední ředitel inspekce Mojmír Bezecný

Tisíce zabavených replik najdou využití i po zabavení. „Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, a bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí anebo zabrání, budou následně zničeny, případně využity k humanitárním účelům,“ dodal mluvčí.

A co vy? Vyhledáváte repliky známých značek?

Vyhledáváte repliky známých značek?

Celkem hlasovalo30 čtenářů

Štítky Česká obchodní inspekce, Adidas, Burberry, Česko, Jiří Fröhlich, Liberecký kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anketa: Nakupujete padělky známých značek?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.