Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bahno, šplh, vysoké zdi. To je Spartan Race

Závod, který nemá obdoby, běh, při kterém si mnozí sáhnou až na samotné dno, to je Spartan Race. O uplynulém posledním květnovém víkendu si tento extrémní závod užilo ve sportovním areálu ve Vesci na šest tisíc odvážlivců z Česka i zahraničí. Podívaná to byla i pro diváky, kteří měli vstup zdarma.

Ve Vesci se běžel Sprint, tedy nejkratší typ závodu Spartan Race, který otevřel letošní sezónu v České republice. Na závodníky čekala přes 5 kilometrů dlouhá trať plná nástrah. Zdolat museli 15 náročných překážek, například podlézání překážky z ostnatého drátu, šplh, požární skok, brodění se v bahně, vysoké zdi, kluzké stěny či skluzavku do bahenní lázně. Jak sobotní, tak i nedělní závod suverénně ovládl několikanásobný vítěz Peter Žiška ze Slovenska.

„Závodníkům patří můj obdiv. Podle toho, v jakém stavu dobíhali do cíle, tedy zablácení, vyčerpaní, přesto nadšení a plní euforie, byl závod obrovskou výzvou a mnozí si sáhli na dno svých sil,“ řekla primátorka Martina Rosenbergová, která závod odstartovala.

Odvahu, odolnost, sílu a týmovou spolupráci. To vše museli prokázat účastníci závodu Reebok Spartan Race. Odvahu našel i olympionik ze Sochi, liberecký rodák Dušan Kožíšek, který se rozhodl okusit zdolání veseckého areálu jinak než na běžkách. V týmu společně po boku s českým vlajkonošem z olympiády v Londýně Petrem Koukalem, Davidem Svobodou, medailistou z Londýna hájil barvy Noci na pomoc. Projekt s heslem „Společně proti osudu“ tentokrát pomáhá nemocnému malému Patrikovi, který trpí vzácným Costello syndromem.

V obou dnech si mohly zazávodit také děti a zažít tak svůj pocit slávy. Ani je pořadatelé neušetřili blátivého dobrodružství. Na výběr měly děti ze dvou tras. Mladší ve věku od 3 do 7 let běžely okruh dlouhý 750 m, starší do 15 let potrápili organizátoři na překážkách na trase dlouhé 1,5 km.

Spartan Race je přední světový překážkový závod založený bývalými členy námořní pěchoty Velké Británie a fanoušky extrémních sportovních akcí. Závod vznikl v roce 2010 s jednoduchým cílem: vytvořit seriózní výzvu pro odhodlané sportovce, kteří hledají alternativní vytrvalostní závod.

Napsal Jan Král a Michael Daněk

Štítky Spartan race, Česko, Londýn, olympijské hry, Slovensko, Martina Rosenbergová, David Svoboda, Dušan Kožíšek, Jan Král, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bahno, šplh, vysoké zdi. To je Spartan Race  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.